Recepten

Pruimenijs met bramen en mascarponeroom

Pruimenijs bramen & mascarponeroom

Maken in het seizoen zou ik zeggen… Ze zijn op zijn best in juli, augustus en september en rijpe pruimen is wat je nodig hebt voor dit toetje met pruimenijs, bramen en mascarponeroom. Een heerlijk nagerecht wat er misschien ingewikkelder uitziet dan het in werkelijkheid is. Je hebt er wel een ijsmachine voor nodig maar verder zet je dit dessert zo in elkaar. Minder dan een uur heb je nodig om zowel het ijs, de saus als de room te maken. De bramensaus en het ijs kun je ook prima van tevoren maken.

IJsmachine of Ninja Creami

Dit ijs kun je zowel maken met een ‘gewone’ ijsmachine als met een Ninja Creami. In het ijsrecept vind je de instructie.

Waarom mascarponeroom?

Je kunt natuurlijk gewoon slagroom kloppen maar mijn ervaring is dat fris ijs wel wat vollere room kan gebruiken. De verhouding 1:1 voor slagroom en mascarpone werkt perfect. Ook bijvoorbeeld bij dit limoenijs met ananas. Bij een echt romig ijsje zoals chocolade-ijs zou ik gewoon slagroom gebruiken.

Recepten voor toetjes

Het is niet alleen ijs wat de klok slaat hier… Kijk ook eens naar deze toetjes:

Mangomousse

Rabarber met yoghurtmousse

Vanillevla met sinaasappelsiroop

Toetje met karamel, koffie & chocolade

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten (excl recepten ijs en saus maken)

1 recept pruimenijs

1 recept bramensaus (variant sinaasappelsap)

Handje verse bramen

100 gr slagroom

Halve el poedersuiker

1 tl vanille-extract

100 gr mascarpone

Takje munt

4 koekjes (bijv Tongen, in ieder geval een dun roomboterkoekje)

Toetje met ijs en bramen

Bereiding

Maak het ijs en de bramensaus (duurt samen ongeveer 45 minuten, incl draaitijd ijsmachine)

Mascarponeroom maken

Klop de slagroom met de poedersuiker en vanillle-extract net niet helemaal stijf (wel zo stijf dat deze niet van een lepel af loopt). Roer de mascarpone los en mix dan kort door de slagroom (echt niet te lang, alleen erdoor mengen).

Bord opmaken

Schep 2 bolletjes ijs in een kom. Leg er wat bramen bij en schep er een lepel room op. Garneer met een el saus, het koekje en een blaadje munt.

Toetje met ijs en fruit

Reageer, je e-mail wordt niet getoond