Rabarber met luchtige yoghurtmousse
Rabarber met luchtige yoghurtmousse. De rabarber wordt in dit recept gestoofd met kardemom. Die zaadjes voegen een lekkere smaak toe aan het toetje. De mousse is licht en luchtig en maak je met opgeklopte eiwitten of voor de liefhebber slagroom wat overigens ook erg lekker is. Als alternatief geef ik ook die bereidingswijze onderaan in het recept.
Rabarber fruit of groente?
Het is een groentesoort maar omdat rabarber zuur is en wat suiker nodig heeft leent het zich naast ‘hartige’ rabarbercompote ook prima voor een lekker toetje. Eerder maakte ik al eens een cobbler met aardbeien en rabarber. Ook echt een aanrader. Rabarber wordt geoogst in de maanden april tot en met juni. De stengels zijn eetbaar maar de bladeren zijn giftig. Hoe verder in het seizoen hoe houtiger de stengel. Je eet rabarber dus het best vroeg in het seizoen. En hoe roder de stengel hoe zoeter de rabarber. Mijn voorkeur want dan heb ik minder suiker nodig…
Ander fruit dan rabarber
Natuurlijk kun je dit toetje ook maken met ander fruit. Denk aan aardbeien of kersen. De aardbeien in dat geval niet langer stoven dan 1 minuut (laat een paar gesneden aardbeien in de siroop om smaak af te geven, zeven en verder niet gebruiken) en kersen 3 minuten.
Meer lekkere recepten voor nagerechten
Van makkelijk en snel tot iets meer werk voor een feestelijke gelegenheid
Toetje met karamel, koffie & chocolade
Ingrediënten
Voor 4 porties
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 15 minuten (excl opstijven)
2 blaadjes gelatine
400 gr Griekse yoghurt, 10% vetgehalte
2 tl vanille-extract
2 el honing
3 el citroensap
2 eiwitten samen ca 65/70 gr (of 200 ml slagroom)
2 el poedersuiker
225 gr rabarber in stukjes van 4 cm (niet schillen)
Zaadjes van 3 kardemompeulen
200 ml water
30 gr suiker (of meer naar smaak)
4 blaadjes basilicum of munt
Bereiding
Week de blaadjes gelatine in koud water.* Laat ze minimaal 10/15 minuten liggen, ze moeten echt veel vocht opnemen.
*Je kunt de gelatine weglaten dan blijft de mousse zacht. In dat geval de mousse vlak van tevoren maken.
Yoghurt mengen
Meng de yoghurt met de honing en vanille-extract. Verwarm het citroensap in een kleine pan. Haal de pan van het vuur. Knijp de zachte gelatine uit en los op in het citroensap. Laat afkoelen (of koel terug) tot lauw. Meng een kwart van de yoghurt door de gelatine (familie maken heet dat). Meng dan door de rest van de yoghurt. Laat 10 minuten staan zodat de gelatine zich goed ‘zet’ in de yoghurt.
Eiwit of slagroom kloppen
Klop de eiwitten met 2 el poedersuiker tot stijve pieken (of slagroom met het poedersuiker lobbig). Spatel door de yoghurt. Schep in 4 glaasjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast*
Rabarber stoven
Doe de stukjes rabarber, zaadjes van de kardemompeulen, water en suiker in een pannetje en stoof 3 minuten. Haal de stukjes rabarber uit de pan en leg los van elkaar op een bord. Kook het vocht in tot de helft. Er ontstaat een siroop. Zeef de siroop en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Serveren
Schep de rabarber op de yoghurtmousse en schenk er wat siroop overheen, garneer met een blaadje basilicum en serveer meteen (anders mengt de siroop zich met de mousse).
*Als je de mousse maakt met eiwitten zou ik die niet langer dan 3 uur van tevoren maken. Dan kan er een laagje vocht onderin het glaasje ontstaan. Gebruik je slagroom dan kun je deze mousse gerust ruim van tevoren maken.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond