Cook!

Venkel in zoetzuur

Venkel in zoetzuur

Een van de minst gewaardeerde groenten in ons land is venkel. De meeste mensen laten deze prachtige groente links liggen. En dat is zonde want met een venkel kun je alle kanten uit. Voeg hem toe aan een salade, rooster venkel in de oven, combineer met vis of maak er soep of thee van. Of maak venkel in zoetzuur. Dan heb je altijd een lekker frisse toevoeging klaarstaan.

Venkel is gezond

Je spijsvertering wordt er blij van, deze groente bevat veel goede mineralen en vitaminen en de zaadjes zijn eetlustremmend. Venkel is gezond. De smaak is anijsachtig, vergelijk het met geboortemuisjes. Vind je die niet lekker? Grote kans dat jij venkel niet lust. Venkel van eigen bodem is verkrijgbaar van juni tot begin november. De rest van het jaar wordt deze groente geïmporteerd. Als je venkel koopt let er dan op dat de knol helderwit is en geen bruine plekjes heeft.

Recepten met venkel

Zelf eet ik venkel graag in salades. Daarin komt de frisse smaak wat mij betreft heel goed tot zijn recht. Deze salade met venkel en komkommer en salade met venkel en sinaasappel doen het perfect bij allerlei soorten vis. Ingemaakt smaakt venkel lekker bij Aziatische gerechten zoals deze kipsate. Of probeer eens deze heerlijke Escabeche, ingemaakte makreel met venkel en sinaasappel.

Tips over inmaken

Kijk eens naar dit artikel wat ik schreef over inmaken. Daar vind je allerlei handige tips over het gebruik van specerijen en het steriliseren van glazen potten.

Andere recepten met zoetzuur

Enthousiast geworden? Dan kun je ook aan de slag met:

Ingemaakte zoetzure rode kool

Ingemaakte zoetzure radijsjes

Ingemaakte zoetzure bietjes

Iets minder tijd? Maak dan de snelle zoetzure komkommer, die is in 10 minuten klaar.

Recept met zoetzure venkel en makreel

Met deze zoetzure venkel maakte ik natuurlijk een recept. Hoewel je eindeloos kunt combineren vond ik de combinatie met makreel op een boterham toch wel heel erg lekker.

Ingrediënten

Voor 1 pot van 0,5 liter

2 venkelknollen

120 ml appelciderazijn

120 ml water

4 gr fijn zeezout

25 gr suiker

15 roze of 5 zwarte peperkorrels (roze zijn niet heet)

Zest (of rasp) van 1 sinaasappel

1 tl mosterdzaad

1 tl venkelzaad

Ingemaakte zoetzure venkel

Bereiding

Venkel schoonmaken

Halveer de venkel en snijd het hart onder uit de venkel. Snijd de venkel in hele dunne plakjes tot aan het groen, bij voorkeur met een mandoline.

Venkel inmaken

Doe een derde van de plakjes venkel in de pot. Leg er dan 1/3e van alle specerijen en sinaasappelzestes (of rasp) in, dan weer 1/3e venkel etc. Leg eventueel ook een paar groene venkeltakjes in de pot. Ziet er mooi uit.

Breng in een pan het water, de azijn, suiker en zout aan de kook. Giet voorzichtig (met een trechter) in de pot. Veeg de rand van de pot met een kwastje en kokend water schoon. Draai de deksel erop en zet op zijn kop. Laat afkoelen en keer dan om. Laat de venkel minimaal 2 weken rijpen. Indien goed ingemaakt is deze pot zeker een jaar houdbaar op een donkere en koele plek (bij voorkeur rond de 12C).

Venkel is gezond

Reageer, je e-mail wordt niet getoond