Cook!

Salade asperges, zalm & ei

Salade asperges & zalm

Salade asperges & zalm. Asperges en zalm houden van elkaar. En ik ben heel erg fan van deze combinatie. Daarom heb ik er nu ook een lauwwarme salade mee gemaakt. Lekker met een gepocheerd eitje en croutons erbij. Een gewoon gekookt eitje kan ook hoor.. Deze salade is lekker als voorgerecht maar ook een prima maaltijdsalade. Het staat snel op tafel en is makkelijk, dus dat is ook fijn.

Witte asperges koken

Er zijn verschillende methoden. Sommigen zweren bij kort koken en nagaren in het kookvocht. Anderen koken juist op de minuut af en gieten dan af. Ik gebruik de eerste methode. Daarmee kun je de gaarheid beter controleren. De kookduur is afhankelijk van de dikte van de asperge dus daar moet je een beetje gevoel voor ontwikkelen. Zelf kies ik meestal redelijk dikke asperges, kook ze 5 minuten en laat dan nog zo’n 5 minuten nagaren. Dan zijn ze beetgaar.

Witte of groene asperges?

Groene asperges zijn wat langer verkrijgbaar dan witte. Beiden kun je in deze salade gebruiken.

Recepten met witte asperges en zalm

Het is echt een van mijn favoriete combi’s en dus heb ik ruime keuze in recepten:

Zalm uit de oven & asperges met kruidendressing

Risotto met zalm en witte asperges

Asperges met gerookte zalm & green goddess dressing

Salade korenaar asperges, zalm & kaas

Ingrediënten

Voor 4 personen voorgerecht en 2/3 personen hoofdgerecht

 

450 gr witte asperges

Zakje slamelange (grote slablaadjes)

200 gr gerookte zalm

2 of 4 eieren (afhankelijk aantal pers)

Pecorino kaas

1 el kappertjes

1,5 el witte wijnazijn

 

Voor de dressing:

1 tl mosterd

1 tl honing

4 el olijfolie

1,5 el witte wijnazijn

¼ tl grof gemalen peper

½ tl grof gemalen zeezout

10 gr verse basilicum (blad en steel gebruiken)

1 el ijskoud water

 

Voor de croutons:

150 gr ciabatta

1,5 el olijfolie

½ tl grof gemalen zeezout

¼ tl grof gemalen peper

¼ tl cayennepeper

Salade witte asperges & gepocheerd ei

Salade witte asperges & zalm

Salade witte asperges & zalm

Bereiding

Croutons maken

Verwarm de oven voor tot 170C. Breek de ciabatta in stukjes van 2 cm. Doe de olie en specerijen in een kom. Leg de stukjes ciabatta erin en schud net zo lang om tot alle stukjes licht bedekt zijn. Stort op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ca 7 minuten in de oven tot de croutons lichtbruin zijn. Zet apart.

Dressing maken

Doe de mosterd, honing, olijfolie, witte wijnazijn, peper en zout in een potje met deksel (of kommetje met kleine garde). Schud flink tot alles goed gemengd is. Giet de helft in een maatbeker en voeg de basilicum en ijskoud water toe. Mix met een staafmixer tot een glad geheel. Zet apart.

Witte asperges koken

Schil de asperges en snijd ze in stukken van ca 4 cm. Kook ze afhankelijk van de dikte beetgaar. Zie eventueel uitleg bovenaan.

Eieren pocheren (of koken)

Als je meerdere eieren wilt pocheren gebruik je het beste een hapjespan. Breng ruim water aan de kook en giet er 1,5 el witte wijnazijn in. Verlaag de temperatuur iets zodat het water tegen de kook aanblijft. Maak met een lepel een kleine draaikolk en breek het eitje daarin. Doe dat zo voor elk ei. De draaikolk zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft. Je kunt met de lepel een beetje helpen.

Salade samenstellen

Meng de sla met de eerste helft van de dressing (zonder basilicum). Leg op een schaal. Leg de stukken asperge en gerookte zalm daartussen. Garneer met de croutons, kappertjes en wat geschaafde pecorino naar smaak. Leg het gepocheerde ei in het midden en sprenkel de basilicumdressing over de salade.

Salade witte asperges & gepocheerd ei

Reageer, je e-mail wordt niet getoond