Salade met korenaar asperge
Salade met korenaar asperge. Korenaar asperge, ik had er nog nooit van gehoord… Ze zijn echt heerlijk! De sierlijke groene stengel is eigenlijk geen asperge maar afkomstig van een hyacinth-achtige plant. Ze lijken op tarwearen, vandaar de naam.
De smaak is kruidig en een beetje nootachtig en doet inderdaad wat denken aan de smaak van groene asperges. De asperge korenaar wordt geteeld in Frankrijk en is verkrijgbaar in mei en juni. Deze groente is gevoelig voor weersinvloeden en groeit alleen bij lekker warm weer.
Groene asperges of peultjes
Omdat ze moeilijk verkrijgbaar zijn kun je de korenaar asperge in deze salade ook vervangen voor dunne groene asperges of peultjes.
Salade met vis en kaas
In dit recept heb ik zalm en geitenkaas gecombineerd. De wisseling van smaken vind ik erg lekker. Je kunt ook kiezen voor alleen zalm & appel of kaas & bramen. Verhoog in dat geval de hoeveelheden.
Deze maaltijdsalade is voldoende voor twee personen en heerlijk als lunch of lichte avondmaaltijd.
Maaltijdsalade
Meer inspiratie voor maaltijdsalades vind je hier: salade bulgur, tomaat & kip of Aziatische salade met biefstuk of gans.
Ingrediënten
Voor 2 personen als hoofdgerecht (of 4 als voorgerecht)
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten
Ingrediënten voor de dressing
10 gr dille
10 gr bieslook
1 el citroensap
4 el olijfolie
1 el appelciderazijn
1 tl agavesiroop of honing
Grof peper en zout
Ingrediënten voor de salade
100 gr gerookte zalm
100 gr geitenkaas
150 gr korenaar asperges (evt groene asperges of peultjes)
Handje mooie sla
Handje mooie bramen
1/4e granny smith, in hele dunne plakjes
2 takjes dille
Optioneel
Rustiek (zuurdesem) brood
Bereiding
Dressing maken
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker en mix met een staafmixer tot een gladde dressing.
Salade maken
Snijd wat van de onderkant van de korenaar asperge. Blancheer deze 1 minuut in gezouten kokend water. Doe in een zeef en spoel af onder koud water tot ze afgekoeld zijn. Dit stopt het garen en houdt de korenaar asperge mooi groen.
Schik wat mooie sla op een schaal. Leg de korenaar asperges erbij. Snijd de geitenkaas in plakjes en leg ernaast. Leg de zalm ook op de schaal. Garneer met de bramen en takjes dille.
Snijd als laatste de plakjes appel en schik ertussen (vlak voor serveren, de appel wordt snel bruin).
Lepel wat dressing over de salade en serveer de rest apart in een kannetje.
Lekker met wat rustiek brood.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond