Warm gerookte zalm met krieltjes
Een gerecht met warm gerookte zalm krieltjes & asperges. Afgemaakt met een saus van crème fraîche, dille, mierikswortel en citroensap. Dit recept is licht en zomers wat goed past bij een avond buiten eten met vrienden of familie. Of gewoon met z’n tweeën genieten met een lekker glas wijn erbij. Ook fijn…
Warm gerookte zalm
In dit recept gebruik ik warm gerookte zalm. Deze heb ik gekocht in de supermarkt. Je kunt het ook zelf doen met een rookoven. Misschien vind ik daar nog ooit de tijd voor dan zal ik het recept met je delen.
Zoetzuur erbij
De zoetzure groenten geven echt wat extra’s aan dit gerecht. Het is lekker fris en past mooi bij de zalm en romige saus.
Wat is mierikswortel?
De smaak heeft wat weg van mosterd. Het is scherp en pittig. Mierikswortel wordt gemaakt van letterlijk… de mierikswortel. Dat is de wortel van de Mierik. Een plant die over het algemeen in het wild groeit. De wortel wordt geraspt en verwerkt in potjes. Zelf smeer ik mierikswortel graag over een boterham met sla, komkommer en rosbief. Om het zo uit een potje te eten moet je wel van houden. Verwerkt in een dressing of saus wordt de smaak veel milder.
Meer zomerse recepten
Heerlijke warme zomeravonden, lekker buiten eten… Wat wil een mens nog meer. Daar passen makkelijke en lichte zomer recepten bij zoals deze:
Salade met biet, noten en linzen
Salade met venkel, peer & amandelen
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten
Voor 2 personen
Boter/olie
400 gr krieltjes, grote gehalveerd
100 gr groene aspergepunten
½ komkommer in dunne plakjes
½ rode ui, in dunne ringen
6 radijsjes, in dunne plakjes
2 el witte wijnazijn
2 tl suiker
¼ tl fijn zeezout
2 el olijfolie
75 gr crème fraîche
2 el citroensap
10 gr dille, heel fijn gesneden + extra als garnering
1 el mierikswortel
2 mootjes warm gerookte zalm
Grof gemalen peper en zout
Bereiding
Kook de krieltjes (als ze niet voorgekookt zijn) 5 minuten in gezouten water. Giet af en laat even droog koken.
Zoetzuur maken
Meng de komkommer, rode ui en plakjes radijs met de witte wijnazijn, suiker en fijn zeezout. Zet weg tot gebruik.
Krieltjes bakken
Verwarm een koekenpan met wat olie en/of boter. Bak de krieltjes met peper en zout in 5 minuten gaar en goudbruin. Meng 100 ml water met de crème fraîche, citroensap en mierikswortel. Doe in de pan en zet de temperatuur meteen helemaal laag. Doe de aspergepunten in de pan. Laat 5 minuten heel zachtjes pruttelen. Roer de dille erdoor en breng verder op smaak met zout en peper.
Zalm in de pan
Snijd de zalmmootjes in (niet te kleine) stukjes en leg bij de krieltjes in de pan. Zet het vuur uit en laat nog 2 minuten staan.
Verdeel over 2 borden, garneer met wat takjes dille en serveer met de zoetzure groenten.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond