Hoe heurt het eigenlijk

Hoe heurt het eigenlijk?

Culinaire etiquette Culinaire etiquette Een feestelijke tafel dekken Zalmtartaar met verse en gerookte zalm Coquilles fregola & vadouvan Scholfilet paddenstoelen & pecorino Ree biefstuk met wildjus van port en sinaasappel Tonkabonenijs & gemarineerde vijgen

Hoe heurt het eigenlijk?  Niet met je ellebogen op tafel of praten met volle mond. Deze basis’regels’ kennen we allemaal wel uit de culinaire etiquette. Maar wist je dat in Aziatische landen je linkerhand niet op tafel mag liggen omdat deze als onrein wordt gezien? Dat in onze contreien het begroeten met de rechterhand als vreedzaam teken wordt gezien? En dat in Amerika de fooi een onderdeel is van het salaris en dus echt niet weggelaten kan worden?

Zomaar wat wetenswaardigheden uit het boekje ‘Culinaire etiquette’ wat ik vond in een tweedehands boekenstalletje. Grappig, verrassend en soms een beetje suf… of misschien moet ik zeggen, niet meer van deze tijd.

Foto’s: 1: rangschikking bord & bestek, 2: klaar of niet klaar? 3: een feestelijke tafel 4: zalmtartaar 5: coquilles 6: scholfilet 7: reebiefstuk 8: tonkabonenijs

Een feestelijke tafel dekken

Toch staan er ook handreikingen in waar we wel degelijk wat aan hebben. Rond feestelijke dagen of gebeurtenissen zoeken mensen soms toch nog even naar de juiste volgorde. Hoe leg ik dat bestek ook alweer neer? En waar moeten de wijnglazen staan? Ben jij zo iemand die zich bij speciale etentjes afvraagt ‘hoe heurt het eigenlijk?’ Lees dan even door…

Bij een etentje dat bestaat uit drie gangen ligt de vork links en mes en lepel rechts. Het dessertbestek ligt boven het bord. Lepeltje wijst naar links en vorkje naar rechts. Ga je echt uitpakken met 4 of 5 gangen? Dan werk je van buiten naar binnen. Het bestek, waarschijnlijk mes en vork, voor je eerste gang ligt aan de buitenkant. Rechts volgt dan de lepel. Dan mes en vork voor een tweede tussengerecht en tenslotte, mes en vork voor het hoofdgerecht. Dessertbestek ligt ook nu weer boven je bord (zie foto). Toastbordje altijd links. Kijk ook eens naar de positie van het bestek en de wijnglazen. Allemaal precies volgens de regels van de etiquette, althans volgens dit boekje…

10 weetjes over etiquette en dineren

Sommige liggen voor de hand en andere zijn misschien verrassend voor je:

  • Wijnglazen met een steel pak je bovenaan de steel vast en nooit bij de kelk. Een echt groot wijnglas mag je aan de onderzijde ondersteunen met geopende handpalm.
  • Heb je een uitnodiging ontvangen voor 20.00 uur ’s avonds? Dat betekent niet voor achten komen en niet meer dan 10 minuten later.
  • Krijg je als gastvrouw of -heer een bosje bloemen? Zeg dan niet ‘dat had je niet moeten doen!’ Je brengt de gever in verlegenheid. Een simpel ‘dank je wel’ wordt iedereen blij van.
  • Wordt er brood geserveerd op een klein bordje links van je? Breek er kleine stukjes af en besmeer deze met boter. Ga het brood niet met een mes te lijf als een gewone boterham.
  • Gerechten op een bord serveer je rechts van je gast. Loop je met een schaal rond de tafel dan bied je van links aan. Met vrienden geef je gewoon lekker de schalen door…
  • Kijk iemand in de ogen als je toast met elkaar.
  • Ben je uitgenodigd in een restaurant? Probeer dan subtiel uit te vissen binnen welke prijsklasse je gastheer bestelt. Vraag bijvoorbeeld ‘weet jij al wat je gaat eten?’
  • Sta op van tafel en beantwoord je telefoontje, als dat al moet, in een andere ruimte.
  • Je servet op tafel leggen betekent dat je klaar bent met eten.
  • Over het al dan niet meehelpen met de afwas zwijgen de regels. Het kan in een klap een eind maken aan de gezelligheid. Aan de andere kant maken vele handen licht werk.

2e hands bestellen

Vind je het lollig om dit boekje te bestellen? Tweedehands is ‘Culinaire etiquette’ (ISBN13: 9789038915593) hier en daar nog te vinden. Kun je ook nog even uitzoeken hoe je kreeft, artisjok of spaghetti eet, want ook het eten van lastige gerechten wordt er in uit de doeken gedaan.

5 feestelijke recepten

Als je mooi gedekt hebt wil je natuurlijk ook iets bijzonders op tafel zetten. Daarom hier zes feestelijke recepten op een rijtje (en niet perse veel werk of moeilijk):

Zalmtartaar, vers & gerookt

Coquilles, fregola & vadouvan

Scholfilet, beurre noisette & fondantaardappelen

Duivenborst met pastinaakpuree en paddenstoelen

Reebiefstuk, wildjus, port & sinaasappel

Tonkabonenijs & gemarineerde vijgen

Reageer, je e-mail wordt niet getoond