Ree biefstuk met wildjus van port en sinaasappel
Dit stukje ree kreeg ik van Jac, dierenarts en jager. In mijn blog over de jacht lees je waarom hij voorstander is van duurzaam wildbeheer. En waarom de natuur ‘haar gang laten gaan’ volgens hem geen goed idee is in het dichtbevolkte en verstedelijkte Nederlandse landschap. Deze reebiefstuk met wildjus van port en sinaasappel combineert goed met puree van pastinaak.
Het meeste wild dat wij eten wordt gefokt op boerderijen in Nederland en ver daarbuiten. Meer daarover in mijn blog. Wil jij weten waar je vlees vandaan komt en het rechtstreeks bij een poelier of jager kopen? Kijk dan eens op de website www.wildopdekaart.nl
Reebiefstuk bak je net als een ‘gewone’ biefstuk. De wildjus van port en sinaasappel is diep van smaak en past er daarom goed bij. Het is makkelijk om te maken en kost niet meer dan 25 minuten tijd.
Nieuwsgierig naar meer wild? Kijk dan ook eens naar deze Eendenborst met 5-spice.
Ingrediënten
4 ree biefstuk
Olijfolie
25 gr roomboter
1 teen knoflook, fijn gehakt
15 mini sjalotten, gehalveerd (grootte van een zilveruitje) of 5 grotere sjalotten in vieren.
150 ml wild fond
5 takjes tijm
50 ml vers sinaasappelsap
3 repen dunne sinaasappelschil (zonder het wit, dat is bitter)
50 ml port
1 plak ontbijtkoek
Grof peper en zout
Bereiding
Biefstuk bakken
Laat de ree biefstuk in 1 à 2 uur goed op kamertemperatuur komen. Dep droog met wat keukenpapier. Verhit een koekenpan met 2 el olijfolie. Schroei beide zijden van de biefstuk in 10 seconden goed dicht. Zet het vuur wat lager, voeg een klont roomboter toe en bestrooi de biefstukken met grof zout en peper.
Bak de biefstukken in ca. 6 minuten (afhankelijk van de dikte) medium-rare. Blijven bewegen en regelmatig keren. Leg op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat rusten.
Saus maken
Voeg aan het bakvet de sjalotten, knoflook, fond, tijm, port, sinaasappelsap- en schil toe. Kook in tot de helft. Haal de tijm en sinaasappelschillen eruit. Verkruimel een plak ontbijtkoek, roer goed door, zet het vuur uit en blijf roeren tot de ontbijtkoek is opgelost in de jus. Breng verder op smaak met peper en zout.
Snijd de biefstuk eventueel in plakken en serveer met de saus.
mei 2nd, 2021 at 8:15 pm (#)
Zaterdag voor vrienden gemaakt, was heel lekker!
mei 3rd, 2021 at 10:05 am (#)
Wat goed om te horen! Deze vind ik zelf ook echt lekker. Dank voor het delen…
mei 15th, 2021 at 7:14 pm (#)
Heerlijk recept, gemaakt met de pastinaakpuree!!! Was echt smullen.
mei 16th, 2021 at 12:09 pm (#)
Top om te horen Danielle! Dank je voor het delen… ook fijn voor anderen om te horen dat het echt lekker is, haha… Hartelijke groet en fijne dag, Inge
oktober 17th, 2021 at 7:45 pm (#)
Wat een heerlijke saus en mooie combinatie. Heb er gebakken krieltjes bij gedaan voor een beetje bite. Ook mijn vriendin was erg enthousiast. Kortom, top! Dankjewel.
oktober 17th, 2021 at 8:33 pm (#)
Top om te horen dat jullie er zo van genoten hebben. Ik geniet een beetje mee.. Hartelijke groet, Inge
maart 13th, 2022 at 3:54 pm (#)
SUPER RECEPT / was en is ERG LEKKER / VOOR HERHALING VATBAAR !!!!! (13.03.2022 )
maart 14th, 2022 at 3:08 pm (#)
Wat een toffe reactie! Dank en fijn dat je ervan genoten hebt. Hartelijke groet, Inge