Ree biefstuk met wildjus van port en sinaasappel
Dit stukje ree kreeg ik van Jac, dierenarts en jager. In mijn blog over de jacht lees je waarom hij voorstander is van duurzaam wildbeheer. En waarom de natuur ‘haar gang laten gaan’ volgens hem geen goed idee is in het dichtbevolkte en verstedelijkte Nederlandse landschap. Deze ree biefstuk met wildjus van port en sinaasappel combineert goed met puree van pastinaak.
Het meeste wild dat wij eten wordt gefokt op boerderijen in Nederland en ver daarbuiten. Meer daarover in mijn blog. Wil jij weten waar je vlees vandaan komt en het rechtstreeks bij een poelier of jager kopen? Kijk dan eens op de website www.wildopdekaart.nl
Reebiefstuk bak je net als een ‘gewone’ biefstuk. De wildjus van port en sinaasappel is diep van smaak en past er daarom goed bij. Het is makkelijk om te maken en kost niet meer dan 25 minuten tijd.
Nieuwsgierig naar meer wild? Kijk dan ook eens naar deze Eendenborst met 5-spice of de gans met ras-el-hanout en couscous.
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten
4 ree biefstuk
Olijfolie
25 gr roomboter
1 teen knoflook, fijn gehakt
15 mini sjalotten, gehalveerd (grootte van een zilveruitje) of 5 grotere sjalotten in vieren.
150 ml wild fond
5 takjes tijm
50 ml vers sinaasappelsap
3 repen dunne sinaasappelschil (zonder het wit, dat is bitter)
50 ml port
1 plak ontbijtkoek
Grof peper en zout
Bereiding
Biefstuk bakken
Laat de ree biefstuk in 1 à 2 uur goed op kamertemperatuur komen. Dep droog met wat keukenpapier. Verhit een koekenpan met 2 el olijfolie. Schroei beide zijden van de biefstuk in 10 seconden goed dicht. Zet het vuur wat lager, voeg een klont roomboter toe en bestrooi de biefstukken met grof zout en peper.
Bak de biefstukken in ca. 6 minuten (afhankelijk van de dikte) medium-rare. Blijven bewegen en regelmatig keren. Leg op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat rusten.
Saus maken
Voeg aan het bakvet de sjalotten, knoflook, fond, tijm, port, sinaasappelsap- en schil toe. Kook in tot de helft. Haal de tijm en sinaasappelschillen eruit. Verkruimel een plak ontbijtkoek, roer goed door, zet het vuur uit en blijf roeren tot de ontbijtkoek is opgelost in de jus. Breng verder op smaak met peper en zout.
Snijd de biefstuk eventueel in plakken en serveer met de saus.
mei 2nd, 2021 at 8:15 pm (#)
Zaterdag voor vrienden gemaakt, was heel lekker!
mei 3rd, 2021 at 10:05 am (#)
Wat goed om te horen! Deze vind ik zelf ook echt lekker. Dank voor het delen…
mei 15th, 2021 at 7:14 pm (#)
Heerlijk recept, gemaakt met de pastinaakpuree!!! Was echt smullen.
mei 16th, 2021 at 12:09 pm (#)
Top om te horen Danielle! Dank je voor het delen… ook fijn voor anderen om te horen dat het echt lekker is, haha… Hartelijke groet en fijne dag, Inge
oktober 17th, 2021 at 7:45 pm (#)
Wat een heerlijke saus en mooie combinatie. Heb er gebakken krieltjes bij gedaan voor een beetje bite. Ook mijn vriendin was erg enthousiast. Kortom, top! Dankjewel.
oktober 17th, 2021 at 8:33 pm (#)
Top om te horen dat jullie er zo van genoten hebben. Ik geniet een beetje mee.. Hartelijke groet, Inge
maart 13th, 2022 at 3:54 pm (#)
SUPER RECEPT / was en is ERG LEKKER / VOOR HERHALING VATBAAR !!!!! (13.03.2022 )
maart 14th, 2022 at 3:08 pm (#)
Wat een toffe reactie! Dank en fijn dat je ervan genoten hebt. Hartelijke groet, Inge
januari 1st, 2024 at 8:10 am (#)
Oudejaarsdag gemaakt en wat was dit superrrr lekker!!! Die saus was voortreffelijk! Ga dit zeker vaker maken .
januari 3rd, 2024 at 6:14 pm (#)
Beste Manon, altijd fijn om te horen dat mensen genoten hebben van een recept. Hartelijke groet, Inge
november 30th, 2024 at 8:11 pm (#)
Recept uitgeprobeerd voor kerst.
Het was voortreffelijk. Dit staat dus op het Kerstmenu 2024
december 1st, 2024 at 11:47 am (#)
Wat vind ik dat leuk om te horen! Geniet van de feestdagen. Hartelijke groet, Inge
december 18th, 2024 at 10:39 pm (#)
Klinkt verrukkelijk!! Welke groentegerecht adviseer je erbij?
december 19th, 2024 at 3:25 pm (#)
Hallo Amber, Eigenlijk kan er heel veel. Alle soorten geroosterde groenten, maar ook klassieke rode kool, haricot verts met eventueel een reepje spek eromheen of wat dacht je van broccoli? Ik zou geen groenten nemen in saus. Hartelijke groet, Inge