Coquilles met fregola & vadouvan
Dit gerechtje met Coquilles, fregola en vadouvan is perfect voor een etentje. En als je eenmaal de warme smaak van Vadouvan kent ga je er vaker naar grijpen.
Wat is vadouvan?
Vadouvan is een Indiaas specerijenmengsel met Franse invloeden. De samenstelling verschilt per regio. Meestal zit er wel fenegriek, knoflook, komijn en curryblad in. Vadouvan gebruik je in soepen, sauzen en curry’s. Ik maakte er deze specerijenboter, witte asperges met kabeljauw en vadouvansaus en paprikasoep mee.
Geklaarde boter kopen of maken?
Je kunt geklaarde boter of ‘ghee’ kopen in de supermarkt. Geklaarde boter is roomboter waar de ‘vaste’ bestanddelen uitgehaald zijn. Deze boter verbrand minder snel en is daardoor heel geschikt om specerijen zachtjes in aan te bakken. Je maakt de boter door gewone roomboter langzaam te verhitten. Schep met een schuimspaan het schuim eraf. Als de boter gesmolten is giet je deze in een schone pot. Laat de witte bestanddelen die onderin de pan achterblijven liggen of zeef de gesmolten boter door een kaasdoek.
Voor- of tussengerecht
Deze coquilles met fregola en vadouvan zijn een mooi voor- of tussengerechtje. Wil je het als hoofdgerecht serveren, geef dan 6 coquilles per persoon en verdubbel de rest van het recept.
Ingrediënten
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 20 minuten
Voor 4 personen voor- of tussengerecht
16 coquilles
80 gr fregola (kleine ronde korrelpasta)
200 gr aspergebroccoli / bimi (= hetzelfde)
Handje mooie sla
2 el geklaarde boter
3 tl vadouvan (verkrijgbaar in supermarkt)
2 dl kippenbouillon (evt extra om de fregola in te koken)
2 el roomboter, koud
Olijfolie
Zout/peper
Bereiding
Dep de coquilles droog en wrijf in met 1 tl vadouvan, zout en peper. Zet apart. Was de aspergebroccoli en snijd de grotere exemplaren in de lengte nogmaals door. Snijd de onderkant van de steel schuin af. Zet apart.
Fregola koken
Kook de fregola volgens de aanwijzing op de verpakking (bij voorkeur in kippenbouillon). Laat uitlekken in een zeef, doe terug in de pan met 1 el olijfolie en een klein snufje grof zeezout.
Saus maken
Verwarm in een koekenpan 2 el geklaarde boter (zie beschrijving bovenaan) met 2 tl vadouvan en bak zachtjes 2 minuten. Voeg dan de kippenbouillon toe en kook in tot de helft. Haal de pan van het vuur en roer de ijskoude boter door de saus. Breng verder op smaak met peper.*
Broccoli koken
Kook de aspergebroccoli 1 a 2 minuten beetgaar in gezouten water. Giet af en besprenkel met 1 el olijfolie.
(Bovenstaande stappen (fregola / saus / aspergebroccoli) tegelijk zodat alles warm geserveerd kan worden)
Coquilles bakken
Verhit een koekenpan. Schenk er dan 2 el olijfolie in en bak de coquilles 1 minuut per kant. Niet langer!
Leg de coquilles, aspergebroccoli, fregola op een bord en garneer met wat mooie blaadjes sla. Besprenkel met wat saus. Doe de rest van de saus in een kannetje en serveer.
*De ingekookte saus is wat zout maar eenmaal gecombineerd met de coquilles, fregola en aspergebroccoli valt alles op zijn plaats…
Reageer, je e-mail wordt niet getoond