Genieten in Spanje

Spanje; een pot nat?

B&B Malaga Finca la vida loca Vakantieadresje net buiten Malaga Kerkje Benalmadena Pueblo Uitzicht Benalmadena Pueblo Benalmadena Pueblo Genieten! Paella op een terrasje Benalmadena Pueblo Fietsen van Malaga naar Rincon de la Victoria Fietsen van Malaga naar Rincon de la Victoria Stadswijnkelder Malaga Moscatel proeven in Malaga Moscatel proeven in Malaga Alles vers bij de overdekte markt Atarazanas Olijven in Atarazanas Visje in Atarazanas Tapas in Malaga Laatste wijntje, laatste avond

Spanje; een pot nat? ‘De keuken van een land is het landschap in een kookpot’ volgens Joseph Pla (1897-1981). Een blik in de pannen toont niet alleen een landschappelijk panorama maar ook de essentie van de cultuur. Terwijl ik dat las zat ik onder een Spaans parasolletje in Finca, ‘la vida loca’. Het leven is zo gek niet daar hoor… In het appartement waar wij een weekje ‘woonden’ vond ik het boek ‘Culinaria Espana’, een dikke pil met recepten en de culinaire eetgewoontes van dit prachtige land. Het was het eerste wat ik in mijn hand nam na binnenkomst, hahaha….

Verhaal gaat hieronder verder…. Foto’s hiernaast/onder: 1 t/m 3 Finca la vida loca, 4 t/m 9 Benalmadena Pueblo, 10 en 11 fietsen van Malaga naar Rincon de la Victoria, 12 t/m 19 Malaga stadswijnkelder, markt, tapas, laatste wijntje.

Eetcultuur

We zijn nogal gewend om landen te vereenzelvigen met bepaalde gerechten zoals erwtensoep en boerenkool in Nederland, fish & chips in Engeland en Sangria en Paella in Spanje. Maar een land is zoveel meer dan dat… Ook Spanje dat groot en divers is. Zowel in bevolking als geografisch. Het vruchtbare noorden tegenover het hete en droge midden en zuiden. Je hebt er Catalanen, Basken, Andalusiërs maar ook Madrilenen in Madrid en Malaguenos hier in Malaga. De mensen zijn verschillend maar een ding hebben ze gemeen. Ze koken wat het land en de zee geeft.

Rijke keuken

De Spaanse keuken is rijk. Onder andere omdat het land door de eeuwen heen veroverd is geweest door Romeinen en Moren maar ook omdat pelgrims die door het land trokken smaken en gewoonten meebrachten uit verre streken. Die smaken vind je nu nog terug en ik kan er ongelofelijk van genieten. Tijdens onze vakantie aten we vers gegrilde sardientjes maar ook allerlei stoofgerechtjes met vlees, tomatensalades, gemarineerde vis en natuurlijk paella.

Finca ‘La vida Loca’

Finca ‘La vida Loca’ is een heerlijke plek en ligt net onder Malaga aan de voet van Benalmadena Pueblo. Een klein slaperig dorpje bovenop een heuvel waar je prachtig uitzicht hebt over de regio. Er zijn redelijk wat restaurantjes dus het is vooral s ’avonds leuk om naartoe te gaan. Over Malaga schreef ik eerder al de blogs ‘Malaga – 5 leukste tips’ en ‘Nederlandse wijnmakers in Malaga’. Het is echt een heerlijke stad! Dit keer weer nieuwe dingen ontdekt zoals de stadswijn’kelder ’Antigua casa de guardia’ Daar schenken ze allerlei goddelijke soorten Moscatel.

Natuurlijk weer de prachtige kathedraal en de overdekte markt Atarazanas bezocht en lekker veel specerijen ingeslagen. Vanuit Malaga heb ik met vriendinnen eerder een fietstocht gemaakt. Maar deze keer konden we ook elektrische fietsen huren en daarom zijn Frank en ik langs de (noord)kust tot aan Rincon de la Victoria gefietst. De kust langs de noordkant van Malaga is veel rustiger en heeft geen torenflats in tegenstelling tot de zuidkust richting Marbella. Je komt er kleine plaatsjes en talloze fijne terrasjes tegen. Pick your choice…

Alle verhalen en tips over Malaga en bijvoorbeeld Valencia eens nalezen? Check dan de link ‘verhalen’. Daar vind je ze allemaal bij elkaar.

De smaken van Spanje

Naar aanleiding van onze vakantie in Spanje ben ik thuis weer eens in het boek ‘De smaken van Spanje’ van Claudia Roden gedoken. Daar kwam ik ‘rijst uit de oven met krenten en kikkererwten’ tegen. De ‘gemarineerde lamsbout’ zag er overigens ook heerlijk uit en volgens vriendin Ine moet ik beslist de ‘kip met druiven maken’. Allemaal tongstrelende gerechten die je direct naar warme oorden doen verlangen. Misschien toch weer naar Spanje deze zomer?

Cordoba en Granada

Wij gingen deze vakantie trouwens ook naar Cordoba en Granada. Daar schreef ik een aparte blog over. Die komt binnenkort ook online.

Reacties

  1. Stephanie says:

    maart 27th, 2024 at 5:33 pm (#)

    Wat een prachtige foto’s en wat ziet het er allemaal heerlijk uit! Gelukkig mag ik over twee weken weer naar Malaga

  2. Inge van Duijnhoven says:

    maart 27th, 2024 at 5:41 pm (#)

    Ik zou zo ruilen met je hahaha… geniet ervan!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond