Malaga Bodegas Bentomiz

Nederlandse wijnmakers in Malaga

Malaga Bodegas Bentomiz Malaga Bodegas Bentomiz Malaga Bodegas Bentomiz De wijnen van Bodegas Bentomiz Lunchen bij Bodegas Bentomiz

Nederlandse wijnmakers in Malaga. Over Malaga valt zoveel te schrijven. Over haar prachtige binnenstad, de markten, de fietstochten die je er kunt maken, over cultuur, eten en Flamenco. Waarom dan deze eerste blog beginnen met Bodegas Bentomiz? Omdat het de moeite waard is, omdat deze Nederlandse wijnmakers toffe mensen zijn en het fantastisch doen, daarom…

Een  vervallen finca

Toen het stel lang geleden naar Spanje vertrok zaten ze vol plannen. André begon een bouwbedrijf en Clara een talenschool. Het liep uiteindelijk anders…. Ze kochten een vervallen finca (boerderij) met een even vervallen oude wijngaard van 1,5 hectare grond. Ze besloten om de wijngaard weer leven in te blazen. In het begin persten ze de druivenoogst nog met hun voeten maar al snel besloten ze het professioneler aan te pakken. Ze huurden een oenoloog in en gingen serieus aan de slag met druiven die, dankzij de grond en zilte zeelucht, van uitzonderlijk goede kwaliteit waren.

Sterren restaurants

Nu, jaren later, is Bodegas Bentomiz een begrip in de regio. Hun wijnen worden geschonken in beroemde sterrenrestaurants waaronder El Cellar de Can Roca in Girona (beste restaurant ter wereld in 2013 en 2015). Wat begon als een hobby is nu een wijnbedrijf met een mooie productie van witte, rode, rosé en zoete wijnen.

Wijnproeverij

De bodega ligt verscholen in de heuvels van Malaga en het uitzicht rondom is prachtig. Het moderne gebouw wat door André en Clara is neergezet heeft een wijnmakerij en een restaurant waar je kunt lunchen. Wij hebben het complete plaatje geboekt, een rondleiding, ‘wine tasting’ en lunch.

Het verhaal rondom de bodega is inspirerend en de wijnen die we voorgeschoteld krijgen zijn heerlijk. Dat beloofd veel goeds voor de lunch. Clara bestiert voornamelijk de wijngaard en André heeft zich bekwaamd als chef. Met hulp van topchefs uit de omgeving creëert hij voortdurend nieuwe smaaksensaties waarbij de gerechten worden afgestemd op de wijn. En dat proef je. Het eten is heerlijk, de omgeving prachtig en de wijn maakt dat we ons aan het eind van de middag rozig voelen…

Zoete rode wijn

Als wij bijna aan het eind zijn van onze lunch, vertelt Clara dat ze op dit moment druiven aan het gisten zijn, voor een nieuwe lichting zoete rode wijn. ‘Wacht’ roept ze, ‘ik moet het je laten proeven’, en met een plastic kannetje holt ze de trap af naar de wijnmakerij. Even later komt ze boven met een kannetje troebele rode wijn. ‘Hij is nog niet klaar, maar je kunt al wel proeven welke kant het opgaat’. Ze schenkt wat in een paar kleine glaasjes, en besluit vervolgens alle tafels langs te gaan, om iedereen een slokje te laten proeven. Wij nemen een voorzichtige slok en kijken elkaar verrast aan. Wow! Dit wordt, heel, heel erg lekker!

Als we tenslotte afscheid nemen, bestellen we een aantal dozen wijn, die we laten versturen naar Nederland. Een half jaar later neemt mijn vriendin Stephanie, die een finca (te huur) in de buurt van Malaga heeft, een aantal van de zo begeerde flessen zoete rode ‘David’ mee.  Alleen al het openen van de fles is een cadeautje en de geur van zoet rijp fruit vult je neus zodra de glazen stop van de fles gaat. Van die serie flessen heb ik er nu nog maar één liggen. Eens kijken met wie ik dat feestje ga vieren…..

Aardbeien met chocolade

De zoete rode wijn ‘Ariyanas David tinto dulce’ combineert heerlijk met chocolade. Dat heb ik als uitgangspunt genomen voor de aardbeien met chocolade, pistache en zeezout.

Wil jij de wijnen van Bodegas Bentomiz zelf uitproberen? Als je googelt kom je hier en daar een adresje tegen wat deze wijnen verkoopt.

De beste tips voor een citytrip naar Malaga

Meer weten over deze stad en de mooist plekken? Hier vindt je de 5 leukste tips voor Malaga.

Reacties

  1. Stephanie says:

    mei 3rd, 2020 at 12:52 pm (#)

    Ik was erbij … en alles gezegd … een golf van heimwee trekt door mij heen. Hoe lang zal het nog duren voordat ik weer die kant op kan? Dank je wel voor deze verrassende herinnering.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    mei 3rd, 2020 at 1:06 pm (#)

    Ik voel het ook zo… Al even geleden en de herinnering nog zo levend…

Reageer, je e-mail wordt niet getoond