Rijst uit de oven met krenten en kikkererwten
Geïnspireerd door onze vakantie in Spanje en de lekkere lokale gerechten die we daar vorige zomer aten ben ik thuis in het boek ‘De smaken van Spanje’ van Claudia Roden gedoken. Daar vond ik dit gerecht ‘arroz al horno con pasas y garbanzos’ ofwel ‘rijst uit de oven met krenten en kikkererwten’. Krijg je gelijk zin toch? Het is een gerecht dat je direct doet verlangen naar warme oorden. Ik heb het wel een beetje aangepast naar mijn eigen smaak en stijl. Overigens ga ik uit het boek ook een heerlijke lamsbout en misschien de kip met druiven maken. Nieuwsgierig naar onze avonturen? Lees dan de blog ‘Spanje; een pot nat?’
Wat eet ik hierbij?
Wat mij betreft kun je dit gerecht zo eten, dus zonder vlees. Als vegetarisch gerecht kom je echt niets tekort. Wil je toch vlees eten? Claudia geeft als suggestie gehaktballetjes, spareribs of worstjes. Lam of kip kan ook heel goed. Bijvoorbeeld deze ‘gestoofde lamsschenkels met ras-el-hanout’ of deze ‘makkelijke kip uit de oven’.
Kikkererwten weken of uit blik?
In het originele recept staan gedroogde kikkererwten. Kikkererwten weken en koken hebben niet zoveel mensen zin in. Wil jij wel traditioneel? Week dan 100 gr gedroogde kikkererwten 24 uur in ruim water. Giet af en kook ze ongeveer een uur in ruim water en voeg pas zout toe als de kikkererwten zacht worden. Giet af en voeg tegelijk met de rijst toe (zie bereidingswijze). Liever makkelijk en snel? Volg dan het recept hieronder.
Welke rijstsoort gebruiken?
In dit recept gebruik ik Arborio risottorijst omdat korte Spaanse rijstkorrels met veel zetmeel hier nauwelijks te krijgen zijn.
Meer recepten met rijst
Er is zoveel mogelijk met rijst. Stoofpotjes, salades, koken met kokosmelk en natuurlijk gewoon gekookt als bijgerecht. Bekijk de recepten hieronder en zie wat je er allemaal mee kunt maken:
Rijst koken in kokosmelk (dit recept staat hoog in de ranking van mijn website)
Salade met rijst, olijven en abrikozen (een persoonlijke favoriet)
Risotto met tomaat, ricotta en spinazie
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 30 minuten (oventijd)
4 tenen knoflook
4 el olijfolie
150 gr krenten of rozijnen, 10 minuten geweekt in warm water (bewaar 100 ml van het vocht)
3 tomaten, klein gesneden, 1 gesneden tomaat apart houden
1,5 tl mild paprikapoeder
1 tl kurkuma
450 ml kippen- of groentebouillon (voor vega versie)
½ tl grof gemalen zeezout (behalve als je hele zoute bouillonblokjes gebruikt)
200 gr risottorijst
1 blik kikkererwten, ca 250 gr uitlekgewicht
2 bosui, in plakjes
Paar takjes peterselie, fijn gesneden
Bereiding
Verhit de oven tot 200C, boven- en onderwarmte
Week als eerste de rozijnen.
Rijst voorbereiden
Pak een ovenbestendige pan (of giet later over in een ovenschaal). Doe daar de olijfolie in, verhit en leg dan de knoflooktenen ongeschild in de pan (verwijder wel de losse vliesjes). Voeg de helft van de rozijnen toe. Roer 2 minuten, Doe dan de tomaatstukjes, kurkuma en paprikapoeder erbij. Roer goed door. Haal de tenen knoflook eruit. Voeg dan de bouillon, rozijnenvocht en het zeezout toe. Breng alles aan de kook, doe dan de rijst erbij en roer door (giet nu eventueel in een ovenschaal als je geen ovenbestendige pan hebt).
Rijst in de oven
Leg de knoflooktenen in het midden en bestrooi alles met de resterende krenten/rozijnen. Zet de pan/schaal in de oven. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken. Voeg ze na 20 minuten toe aan de rijst en schep alles even om. Zet nog 10 minuten in de oven of tot de rijst gaar is.
Garneren
Garneer met de rest van de stukjes tomaat, bosui en peterselie. Geef bij het serveren iedereen een teen knoflook om uit te knijpen. Serveer met een salade en deze ‘makkelijke kip uit de oven’ of ‘gestoofde lamsschenkel met ras-el-hanout’.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond