Romige preisoep met kerrie & appel
Een lekker soepje met warme smaken. Deze romige preisoep met kerrie & appel is lekker als maaltijdsoep, tijdens de lunch of als hartig tussendoortje. In de soep zit behalve kerrie ook mosterdpoeder en selderij. Dat zorgt voor een lekker volle smaak. Deze soep kun je prima invriezen. Maak een dubbele hoeveelheid en je hebt altijd wat op voorraad.
Soep als maaltijd
Het is zo makkelijk en gezond. In onze koelkast staat eigenlijk altijd soep klaar. Voor als de dagen anders lopen dan gedacht of als makkelijke avondmaaltijd met een boterham erbij. Nee, ik kook echt niet elke avond culinair of uitgebreid.. Deze soep eten wij vaak als maaltijdsoep: Arabische soep, tomatensoep met rode linzen, pompoensoep, harira.
Hoelang kun je soep bewaren?
Om soep lang in de koelkast te bewaren heb ik twee tips voor je. Als je de soep gemixt hebt met een staafmixer kook deze daarna nog even goed door. Dat zorgt ervoor dat de lucht die je erin gemixt hebt er weer uitgaat. Vervolgens overgieten in een (kunststof) bewaarbak en direct terug koelen in heel koud water (bijv gootsteen gevuld met heel koud water). De soep kun je hierna makkelijk vijf dagen bewaren in de koelkast.
Ingrediënten
Voor 4 ruime kommen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 25 minuten
1 el olie of boter
2 tenen knoflook, fijn gesneden
1 ui, gesnipperd
2 tl kerriepoeder
2 tl mosterdpoeder (supermarkt Colmans, geel blikje)
300 gr prei, gewassen en fijn gesneden
1 pastinaak (of wortel), geschild en in stukjes
200 gr aardappelen, geschild in stukjes
Halve groentebouillon tablet
1 tl gedroogde selderij
Laurierblad
1,5 tl grof zeezout (of meer naar smaak)
Flinke snuf grof gemalen peper
1 liter water
100 ml kookroom, 7% vetgehalte
Halve appel, geschild in stukjes
Optioneel: garneren met bieslook, bosui, stukjes appel en peterselie-olie
Bereiding
Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur. Voeg na een paar minuten de kerrie en mosterdpoeder toe. Houd de temperatuur laag zodat de specerijen niet verbranden. Als de uien zacht zijn voeg dan de prei en pastinaak toe. Stoof 5 minuten.
Soep koken
Voeg daarna de aardappel, halve groentebouillon tablet, selderij, laurierblad, zout en water toe. Kook de soep 10 minuten. Voeg dan de kookroom en appel toe. Laat zachtjes nog 5 minuten sudderen. Verwijder het laurierblad. Mix de soep met een staafmixer (voor bewaartips zie tekst boven).
Garneer de soep eventueel met bieslook, bosui, stukjes appel en peterselie-olie.
februari 11th, 2024 at 11:42 am (#)
Het is n super lekker soepje
februari 11th, 2024 at 2:36 pm (#)
Dank je Mieke! Fijne zondag. Hartelijke groet, Inge