Recepten

Rilette met warm gerookte zalm

Rilette van warm gerookte zalm

Simpel en stijlvol is dit ’10 minuten’ voorgerechtje, hapje, borrelhapje, you name it… Want met deze rilette van warm gerookte zalm kun je alle kanten uit. Serveer het als voorgerecht in een mooi glaasje of in een schaaltje op een borrelplank. Het is een lekkere start van een etentje en je kunt het gerust een dag van tevoren klaar maken. Bij voorkeur zelfs want dan trekken de smaken goed in. Alleen even garneren en jij bent klaar… De warm gerookte zalm koop je kant en klaar dus geen gedoe.

Wat is rilette?

Oorspronkelijk werd het gemaakt van varkensvlees. Het was een mooie methode om taai vlees op een malse manier te verwerken tot een lekker vet smeersel. Eigenlijk een soort paté. Tegenwoordig wordt rilette van alles gemaakt. Eend is veel voorkomend maar ook gans of witte vis en garnalen. Mijn versie van rilette is een snelle versie. Er wordt niet gesmoord, gebakken of gerookt, alleen gemengd.

Hoe eet je rilette?

In ieder geval met lekker stokbrood in niet te dikke plakken… het gaat om het smeersel he.. Verder kun je het aanvullen met zoetzure uitjes, cornichons (kleine augurkjes), ingemaakte jalapeno pepers en stukjes vis of kleine garnalen. Serveer de rilette in ieder geval op kamertemperatuur. Dus op tijd uit de koelkast halen.

Recepten voor smeersels

Houd jij van smeersels? Ik ook! Check het hier…

Muhammara

Hummus van doperwt

Gezonde (echt lekkere) hummus

Zalmtartaar

Ingrediënten

Voor 2/4 personen

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 5 minuten

50 gr roomkaas op kamertemperatuur

25 gr zure room

Halve el mosterd

Halve el citroensap

1 ruime tl mierikswortel (potje)

5 gr dille, fijn gesneden incl stelen + extra om te garneren

5 takjes bieslook, fijn gesneden + extra om te garneren

Grof gemalen peper en zout

125 gr warm gerookte zalm (kun je kant en klaar kopen)

Dunne toast of stokbrood

Cornichons (kleine augurken)

Feestelijk voorgerecht met zalm

Bereiding

Mengen

Meng met een spatel de roomkaas, zure room, mosterd, citroenrasp, mierikswortel, dille, bieslook, peper en een beetje zout (zalm is al zout) in een kom goed door elkaar.

Zalm erbij

Verwijder het vel (als dat erop zit) van de warm gerookte zalm. Dit gebruik je niet. Pluk de zalm in stukjes en spatel door het roommengsel. Houd een paar stukjes apart om te garneren.

Schep in een glaasje/potje. Zet in de koelkast.

Garneren en serveren

Haal de rilette op tijd uit de koelkast zodat de deze op kamertemperatuur kan komen. Garneer met bieslook, dille, fijn gesneden cornichons en wat stukjes zalm. Leg er dunne toast en extra cornichons bij en serveer.

Borrelhapje, hapje, borrelplank: zalm

Reageer, je e-mail wordt niet getoond