Hummus, doperwten & dukkah
Hummus, doperwten & dukkah. Hummus komt oorspronkelijk uit Libanon maar is inmiddels wijd verspreid en wordt gebruikt in de hele Midden-Oosten keuken. Het originele recept bestaat voornamelijk uit kikkererwten en tahin (sesampasta). In de afgelopen jaren zijn er veel varianten op het originele recept bedacht. Hummus is heerlijk als dip bij een borrel. Met een schaaltje hummus, rauwkost en platbrood heb je een gezond en smakelijk borrelhapje.
Hummus of Hoemoes
Uitspraak en schrijfwijzen verschillen nogal, ook hier in Nederland. De een zegt hummus waar de ander zweert bij hoemoes. De oorspronkelijke uitspraak is goemoes (met een harde ‘g’).
Diepvries of vers
Doperwten eet ik net zo lief uit de diepvries als vers. Dan zijn ze meestal kleiner, hebben net zoveel smaak en zijn even vers.
Hummus als lunch
Deze variant van hummus met doperwten & dukkah is lekker op een borrelplank maar met rauwkost en een cracker of wrap ook een prima lunchgerecht. Of wat dacht je van deze bagel met hummus en zalm, erg lekker… Probeer ook eens mijn hummus met geroosterde wortel! Toch liever de klassieke variant? Daar heb ik een gezonde(re) versie van gemaakt.
Meer borrelhapjes & lunch recepten
Pittige garnalen harissa & citroen
Brood met pastrami en zoetzure rode kool
Toast met pesto, champignons & geitenkaas
Ingrediënten
Voor ca 350 gram
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 5 minuten
150 gr fijne doperwten (diepvries)
150 gr kikkererwten, uitgelekt (uit blik)
15 gr koriander, blad en stelen
10 gr peterselie, blad en dunne stelen
½ tl komijn
½ tl koriander
1 tl harissa (milde, bijv rozenharissa)
1 el tahin
1 el citroensap (of rasp van een citroen)
1 teen knoflook, geperst
50 ml olijfolie (evt iets meer indien nodig)
Grof zeezout en peper
Lekkere toastjes of crackers
Optioneel: 4 el dukkah
Bereiding
Kook de doperwten in gezouten water in 2 minuten beetgaar en spoel direct goed af met koud water. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, dukkah en uiteraard de toastjes, in een kleine hakmolen of blender. Schenk tijdens het pureren langzaam de olijfolie erbij. Meng net niet helemaal glad. Dit kan eventueel ook met een staafmixer.
Doe de hummus in een kommetje en garneer eventueel met de dukkah en wat extra olijfolie. Serveer met toastjes of crackers.
februari 22nd, 2022 at 9:25 pm (#)
Hi Inge. Ik heb net Het verhaal van Nederland deel 1 terug gekeken. Vertelt over ons DNA en oorsprong bewoners van nederland. Heel boeiend. NPO gemist kan je terug kijken. Maar misschien heb je het al gezien. Groetjes Loes. Lees met veel plezier je recepten en verhalen.
februari 24th, 2022 at 11:30 am (#)
Hoi Loes, Ga ik zeker terugkijken. Bedankt voor de tip! Voor mensen die niet snappen waarom dit bericht bij deze overheerlijke hummus staat.. Lees mijn blogs over de zoektocht naar mijn DNA. Je vindt het via de homepage of de knop ‘projects – DNA’ Hartelijke groet, Inge