Recepten

Gezonde hummus met lekkere toppings

Gezonde hummus met lekkere toppings

In slechts 5 minuten zet je deze gezonde hummus met lekkere toppings op tafel. Zo makkelijk en snel was het nog nooit. Deze klassieke hummus is gezond omdat ik er weinig olijfolie aan toe voeg. Overigens doen ze dat in het Midden-Oosten ook zo. Een gezond hapje dus met veel minder calorieën. En laten we eerlijk zijn, authentieke hummus zelf maken is zoveel lekkerder dan een bakje uit de supermarkt.

Hummus met toppings

Je kunt natuurlijk bescheiden zijn en er alleen wat za-ataar overheen strooien of wat olijven op leggen maar ik ga, zeker als borrelhapje en dip, liever voor royaal! Dat betekent de hummus versieren met olijven, za-ataar, peterselie, chilivlokken, kikkererwten, granaatappelpitjes en oké eventueel een klein scheutje olijfolie. Leg er wat platbrood (flatbread), toast, komkommer en geroosterde gekleurde wortels naast en je hebt een lekkere borrelplank. Overigens rooster ik de wortels omdat het plezierig eet bij de borrel. Gebruik je de hummus tijdens de lunch op een cracker, wrap of op je brood dan is rauwe wortel heerlijk. Hummus toevoegen aan een vega poke bowl is natuurlijk ook een top idee.

Hoelang kun je verse hummus bewaren?

Op een koele plaats in de koelkast een dag of vijf. Het recept is vegetarisch dus het bederft niet snel.

Andere hummus recepten

Op de site staan nog wat andere varianten die ook echt de moeite waard zijn. Check ze via onderstaande links:

Hummus met geroosterde wortel

Hummus van doperwt met dukkah

Ingrediënten

Voor 1 schaaltje

Voorbereiden/maken 5 minuten

Blik kikkererwten, afgespoeld (ca 250/275 gr uitlekgewicht)

Teen knoflook

1 tl olijfolie

1 el tahin

60/80 ml water

2 el citroensap (begin met 1, meer of minder naar smaak)

Halve tl grof gemalen peper

1 tl grof gemalen zeezout

1 tl komijnpoeder

2 tl korianderpoeder

Toppings (naar keuze)

Paar kikkererwten (houdt apart voordat je gaat mixen)

1 a 2 el za-ataar

Snuf chilivlokken

2 takjes fijn gesneden peterselie

Kleine scheutje olijfolie

Handje granaatappelpitjes

Paar olijven

Eet je hummus met:

Platbrood (flatbread)

Komkommer

(Gekleurde) wortels

Klassieke hummus, snel klaar

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een kleine keukenmachine en maal fijn. Bepaal zelf hoe glad of grof de structuur van de hummus moet worden. Je kunt dit ook doen met een staafmixer, duurt iets langer.

Doe de hummus in een luchtdicht bakje met deksel en bewaar in de koelkast of schep direct op een schaal en versier met de toppings van jouw keuze. Leg er platbrood, komkommer en/of wortels bij.

Geroosterde wortels maken

Wil je er geroosterde wortels bij eten? Verwarm de oven voor op 200C hetelucht. Schil de wortels en snijd dikke exemplaren doormidden. Meng de wortels met 1 tl za-ataar, wat grof gemalen zout, peper en 1 tl olijfolie. Leg in een ovenschaal en rooster 20/30 minuten in een voorverwarmde oven.

Zelf hummus maken

Reacties

  1. Monique Slaats says:

    juni 22nd, 2023 at 5:48 pm (#)

    Lekker hoor een Bakje hummus! Ik moet toegeven dat ik er normaal gesproken veel meer lekkere olijfolie in doe! Maar ik zal het eens een keer uitproberen met minder olie en meer water.
    Het is ook een leuk idee om wat kikkererwten te roosteren en dat als Topping.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    juni 22nd, 2023 at 10:07 pm (#)

    Geroosterde kikkererwten is zeker een goed idee!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond