Kip Tikka Masala de allerlekkerste
Het was nog even zoeken om de echte originele Tikka smaak te pakken te krijgen maar met dit recept is het wat mij betreft meer dan gelukt. Diep van smaak maar niet pittig, zo hoort Tikka Masala te smaken. Je zult misschien een extra specerij aan je kastje moeten toevoegen maar het is het meer dan waard. Deze allerlekkerste Tikka maakte ik voor de allerliefste. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Wat zit er in Tikka Masala
Als je alle specerijen los toevoegt krijg je nogal een lijst. Daarom gebruik ik Garam Masala als basis. Daar zitten al veel van de benodigde specerijen in. Wat in een authentieke Tikka Masala thuishoort is in ieder geval een Garam Masala waar naast uiteraard koriander en komijn ook kruidnagel en kaneel aan toegevoegd is (ik gebruik die van Jonnie Boer/Euroma). Verder zit er in dit recept mosterdpoeder (bijv Colman, verkrijgbaar supermarkt) en wat andere lekkere goed verkrijgbare specerijen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kant en klare currypasta te gebruiken maar zelf je specerijen toevoegen is echt vele malen lekkerder.
Bijgerechten
Je kunt deze curry natuurlijk serveren met (bloemkool)rijst maar denk ook eens aan papadums, naan en ingelegd zuur. Vaak voeg ik aan de curry ook wat doperwtjes toe.
Meer lekkere curry recepten
We zijn dol op alle soorten stoofpotjes hier… Ter inspiratie hieronder wat suggesties.
Ingrediënten
4 ruime porties
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 30 minuten
600 gr kipfilet of kippendijen in stukjes van ca 3 a 4 cm
Voor de marinade
1,5 el garam masala*
2 tl paprikapoeder (mild)
1 tl mosterdpoeder
1 tl kurkuma
4 tenen knoflook, geperst
Ruime el vers geraspte gember
150 gr dikke Griekse yoghurt
Voor de saus
2 el vloeibare boter of olie
2 grote uien (ca 300 gr), gesnipperd
1 el tomatenpuree
2 tenen knoflook, geperst
Blik gepelde tomaten
Blik kokosmelk (400 ml)
1 tl grof zeezout
Optioneel: doperwtjes (vers of vriezer) en een paar takjes koriander
*Als in de garam masala hele zaadjes zitten maal deze dan even fijn in een vijzel.
Bereiding
Kip marineren
Meng de garam masala, paprikapoeder, kurkuma, mosterdpoeder, gember en 4 tenen knoflook met de yoghurt. Snijd de kip in (niet te dunne) repen. Doe de kip bij de marinade en schep goed om. Laat minimaal 2 uur marineren (kan op het aanrecht dan komt je vlees op kamertemperatuur). Langer marineren (tot een hele nacht) kan ook, bewaar je kip dan in de koelkast en laat voor bereiden goed op kamertemperatuur komen.
Curry maken
Doe de olie in een pan en bak de uien samen met 2 tenen geperste knoflook en tomatenpuree. Laat op laag vuur 5 minuten zachtjes garen tot de uien zacht zijn. Voeg de kipfilet met de marinade toe. Schroei de kip in 5 minuten zachtjes dicht. Echt op laag vuur vanwege de yoghurt…
Voeg dan de tomaten, kokosmelk en zout toe. Laat het geheel, zonder deksel, op laag vuur 20 minuten garen. Het mag niet hard koken, alleen zacht bubbelen, want anders kan de yoghurt gaan schiften. Als dat gebeurt gewoon opeten want het kan geen kwaad.
OPTIONEEL
Voeg de laatste 5 minuten een flinke hand doperwtjes toe (verse iets langer). Garneer met wat takjes koriander.
Serveer met rijst, eventueel papadums of naan brood en zoetzuur.
april 25th, 2022 at 4:19 pm (#)
Ik begin een goede volger te worden. Ik heb al deze kruiden in huis! Vanavond gaan we naar de Indiër in Torre del Mar. De lekkerste van heel Spanje. Ik zal de Tikka Masala pakken, en als ik dan van het weekend weer thuis ben, ga ik deze maken.
april 25th, 2022 at 4:28 pm (#)
Oehhh… spannend. Of ik me kan meten aan een echt goede Indiër weet ik niet, we gaan het zien 😉
april 25th, 2022 at 4:31 pm (#)
Ik heb het volste vertrouwen in jullie beider kookkunst!
januari 31st, 2023 at 6:06 pm (#)
Vandaag gemaakt op verzoek van mij zoon. Was erg lekker!dank je wel voor het recept!
februari 1st, 2023 at 6:14 pm (#)
Koken voor je kind is altijd fijn… Goed om te horen dat jullie ervan genoten hebben. Hartelijke groet, Inge