Kaas maken zonder koe

Kaas maken zonder koe

Space farming Evoluon Tentoonstelling Evoluon Retro Future Evoluon Expo Evoluon Eindhoven

Koe Margareth heeft mijn hart gestolen. Want kaas maken zonder koe lijkt mij een top oplossing voor de enorme veestapel in ons kleine landje. Kaas zonder koe? Tja dat riep bij mij ook de nodig vraagtekens op. Maar klaarblijkelijk kan het al. Deze roestvrij stalen koe haalt caseïne uit gras en fermenteert het tot kaas.

Kaas verduurzamen

Voor 1 kilo kaas is op de traditionele manier ongeveer 10 liter melk nodig. Alle koeien die melk geven moeten dagelijks gevoerd worden of grazen op groen grasland. Je kunt je voorstellen wat een verschil het maakt als we alleen het gras hoeven maaien en vervolgens laten fermenteren tot een product waar kaas van gemaakt kan worden. Dat scheelt een heleboel CO2… van de productie van voer tot het vervoer ervan en het uitschij(t)den van de mest. Je kunt natuurlijk zeggen dat een leven zonder kaas ook mogelijk is maar een ontwikkeling als deze juich ik dan toch van harte toe.

Kaas innovatie

Vriendin Stephanie en ik zagen Margareth op de tentoonstelling ‘Space Farming, de toekomst van voedsel’ in het Evoluon in Eindhoven. En daar ging het dus niet alleen over kaas maken maar ook over voedsel verbouwen in de ruimte. Geen idee of we daar überhaupt over na zouden moeten denken maar innovatie kent geen grenzen zullen we maar zeggen.

Those Vegan Cowboys

Eenmaal thuis ben ik gaan googelen naar kaas maken zonder koe en kwam uit bij Those Vegan Cowboys. Het melklab van deze cowboys heeft met Margareth al kaas gemaakt met dezelfde smaak, voedingswaarde en structuur als ‘echte’ kaas. Voor de productie is maar een vijfde van het land en water nodig. Nu is het een kwestie van opschalen naar een productieniveau waar je werkelijk het verschil kunt maken. Ik kan niet wachten…

Evoluon

Nieuwsgierig naar de expo? Waar je trouwens ook een mooi vergelijk krijgt tussen het leven 30 a 40 jaar geleden en nu. Boek dan je ticket rechtstreeks bij het Evoluon.

Een leven zonder kaas?

Waarom ik mij een leven zonder kaas niet voor kan stellen? Dan hoef je alleen maar naar deze, en nog veel meer, recepten te kijken…

Risotto met tomaat, spinazie en kaas

Omelet met spinazie, feta en pesto

Geitenkaas en pruimen op toast

Cannelloni met gehakt en kaas

Reageer, je e-mail wordt niet getoond