Recepten

Kersenjam uit de 17e eeuw

Kersenjam uit de 17e eeuw

Kersen werden ver voor de jaartelling al verzameld. Sinds die tijd is er niet veel veranderd. Om kersen langer houdbaar te maken werden, en worden ze, verwerkt tot jam. Deze kersenjam uit de 17e eeuw laat wel zien dat de samenstelling sinds die tijd behoorlijk veranderd is. Want kaneel, peper, gember en nootmuskaat staat, jammer genoeg, meestal niet meer op de ingrediëntenlijst.

Naar aanleiding van mijn blog ‘oude meesters’ ging ik op zoek naar historische recepten van jam. Dit recept van kersenjam uit de 17e eeuw vond ik online via de website hetsmaakmuseum.nl.

Deze jam is natuurlijk het lekkerst in combinatie met eigen gebakken brood en zelf gemaakte boter. Wat mij betreft een gelukkig huwelijk…

Bijzondere specerijen

Het recept heb ik een klein beetje aangepast. Omdat het nogal gekruid was heb ik de hoeveelheid nootmuskaat en kaneel zo goed als gehalveerd. Aan de jam wordt ook paradijskruid toegevoegd. Hier nauwelijks verkrijgbaar. Die smaak is klaarblijkelijk wat peperig, friszuur en warm, met een aroma van kardemom. Ik heb het opgelost door witte peper, extra gember en gekneusde kardemompeulen toe te voegen. Heb je geen kardemom of foelie in huis? No worries, ook zonder die, toch wat bijzondere, specerijen zal de jam heerlijk zijn.

De jam is redelijk vloeibaar omdat ik volgens recept gewone kristalsuiker heb gebruikt. Ik vind dat niet erg maar wil jij liever stevige jam? Gebruik dan geleisuiker. De jam wordt dan wel wat zoeter.

Ingrediënten

Voor 2 potten

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 50 minuten

500 gr zwarte kersen (diepvries werkt prima)

250 ml zoete of halfzoete witte wijn (per 250 ml te koop in de supermarkt)

4 gr kaneelpoeder

4 gr nootmuskaat

¼ tl kruidnagelpoeder

½ tl foeliepoeder

4 gr gemberpoeder

½ tl fijne witte peper

5 gekneusde kardemompeulen

70 gr kristalsuiker* (of meer naar smaak)

*Zie voor het gebruik van geleisuiker de werkwijze onderaan de bereidingswijze.

Kersenjam uit de 17e eeuw

 

Bereiding

Stap 1 Jam maken: Fruit koken en pureren

Ontpit, indien nodig, de kersen en doe ze in een pannetje met de witte wijn. Breng de wijn aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. Pureer het geheel met een staafmixer.

Stap 2 Jam maken: specerijen en suiker toevoegen

Breng het mengsel opnieuw aan de kook en voeg de specerijen en suiker toe. Blijf regelmatig roeren. Laat inkoken tot een stroperig mengsel (ca 15 min). Verwijder de kardemompeulen. Giet de jam in schone potten. Sluit deze goed en zet ze op hun kop. Draai de potten na 10 minuten weer om en laat verder afkoelen. Bewaar op een koele plaats.

*Werkwijze geleisuiker: Volg stap 1. Voeg daarna de specerijen toe en kook nog 10 minuten. Haal de kardemompeulen eruit. Voeg de geleisuiker toe. Ik gebruik hier 250 gr geleisuiker (ipv 500 gr volgens de verpakking) anders wordt de jam mierzoet. Laat 4 minuten goed doorkoken. Giet de jam in schone potten. Sluit deze goed en zet ze op hun kop. Draai de potten na 10 minuten weer om en laat verder afkoelen. Bewaar op een koele plaats.

Kersenjam uit de 17e eeuw

Zelf gemaakt brood, boter en jam

Reacties

 1. Stephanie says:

  maart 26th, 2020 at 2:17 pm (#)

  Ik ben dol op jam, maar niet op de suiker … dus ik ga hem proberen met drupje stevia. Zo puur natuur mogelijk :-). Wist niet dat je ook jam zonder gelei suiker kon maken. De kruiden heb ik in huis, dus alleen nog kersen scoren. Dank je wel!

 2. Inge van Duijnhoven says:

  maart 26th, 2020 at 2:20 pm (#)

  Als je geen suiker gebruikt heb je geen bindmiddel. Dan zou ik de wijn weglaten anders wordt het siroop. Gepureerde kersen met de specerijen en wat stevia zal ongetwijfeld ook lekker zijn. Succes!

 3. Jacqueline says:

  april 9th, 2022 at 6:12 pm (#)

  Potten worden tegenwoordig niet meer op de kop gezet. De kwaliteit van de deksel is daar niet meer geschikt voor.
  Het is denk ik verstandig om het uit recept te halen.
  Verder klinkt het heerlijk. Ik vind het heel leuk om historische recepten te maken. Dus dank daarvoor.

 4. Inge van Duijnhoven says:

  april 11th, 2022 at 1:10 pm (#)

  Beste Jacqueline, Dank voor de tip. Zelf begreep ik dat als de deksel onbeschadigd is omkeren geen punt mag zijn. Daarmee trekt de pot ook goed vacuüm. Met jouw tip erbij kan iedereen zelf bepalen welke methode te kiezen. Hartelijke groet, Inge

 5. Margriet.M says:

  juni 26th, 2022 at 11:54 am (#)

  Hallo, ik was al heel lang van plan fit recept te maken. Nu heb vandaag deze jam gemaakt, zonder foelie (helaas niet aanwezig). Verder heb ik 200gr v Gilse geleisuiker speciaal en een half zakje v Gilse geleipoeder gebruikt, kersen hebben niet zoveel pectine vandaar.
  Ik vind de smaak heerlijk ga hem zeker vaker maken.

 6. Inge van Duijnhoven says:

  juni 27th, 2022 at 11:35 am (#)

  Beste Margriet, leuk dat je de jam gemaakt hebt en fijn dat je het lekker vindt. Het gebruik van geleipoeder is een goede aanvullende tip om de jam steviger te krijgen zonder al teveel (gelei)suiker te gebruiken. Dank voor het delen. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond