Assos Kefalonia (foto Istock)

Kefalonia Griekse parel

Verborgen baaien op Kefalonia Verborgen baaien op Kefalonia Even uitdruipen De zee is nooit ver weg op Kefalonia Thalassa hotel Kefalonia Thalassa hotel Kefalonia Vis drogen in een strandtent op Kefalonia

Niets is teveel gezegd over Kefalonia, de Griekse parel in de Ionische zee. Recht onder Corfu en Lefkas en net boven Zakynthos ligt dit eiland wat door Nederlanders nog niet echt ontdekt is. En dat is jammer want het heeft mooie dorpjes, prachtige baaien en heerlijke wijn!

Foto’s: 1,2,3 verborgen baaien waar je heerlijk kunt zwemmen / 4 bijna overal uitzicht op zee / 5,6,7 Thalassa hotel / 8 vis hangt te drogen in een lokale strandtent

Vissersdorp Fiskardo

Autorijden op Kefalonia is geen straf. Wij rijden op een dag dwars het Aenos gebergte over. De rit is ruig en mooi. Overal waar je kijkt zie je in de verte de zee die glinstert in de zon. We zijn op weg naar Fiskardo, het vissersdorp helemaal bovenin Kefalonia. Het eiland is niet groot dus met ruim een uur rijden komen we aan in de plaats die bestaat uit lieflijke kleine straatjes met talloze terrasjes, een heerlijke haven met plezierboten en winkeltjes om te shoppen.

We strijken neer op een terrasje aan de haven, vlak langs de waterkant. De boten dobberen gemoedelijk op en neer. Plotseling zie ik een beweging en een vis springt uit het water op de kade! Hij spartelt en ik zie zijn bek open en dicht gaan. Niemand doet iets! Ik moet die vis redden denk ik. Nogal gehaast sta ik op en kieper pardoes mijn verse jus over mijn jurk, shit..! Voorzichtig pak ik de vis op en gooi hem terug in de zee. En tegelijk realiseer ik me dat mijn hele jurk onder de sinaasappelsap zit. Dat is balen. In mijn ooghoek zie ik een klein boetiekje. ‘Ben even weg’ zeg ik. Een kwartier later schuif ik weer aan in een nieuwe zomerjurk met mijn inmiddels plakkerige exemplaar in een plastic tasje. Elk nadeel heeft zijn voordeel, hahaha…

Melissani grotten

Later die week komen we op een van onze ontdekkingstochten terecht bij de Melissani grotten. We besluiten een rondje te maken in een bootje over dit ondergrondse meer. De lichtval is schitterend doordat een groot gat in de rotsen het licht op het turquoise water laat schijnen. Op de terugweg komen we langs het Agio Gerasimos klooster en de Robola wijngaard. Daar schreef ik eerder een blog over.

Assos

Het mooiste stadje van het eiland is ongetwijfeld Assos. Het ligt heel idyllisch op een schiereiland en loopt aan beide kanten af in de zee. De pastelkleurige huizen maken het dorp erg kleurrijk. Er staan bomen op het centrale marktplein waar de terrasjes meestal vol zitten. Wanneer wij er aankomen is het te druk. Talloze bussen met toeristen proberen een parkeerplek te vinden en wij besluiten door te rijden. Hier moet je dus niet midden op de dag naartoe gaan.

Kleine strandjes en verse vis

Kefalonia verrast ons. Met haar mooie verscholen baaitjes en kleine strandjes past het ons als een jas. Bij bijna alle strandjes kun je heerlijk eten. De meeste restaurants hebben een bbq staan en verse gegrilde vis staat vrijwel op elk menu. De lekkerste aten wij in een strandtent in de buurt van Lixouri. Lekker achterover, met onze voeten in het zand kregen wij een enorm bord met vers gevangen zeebaars erop. Daarom heb ik voor jullie ook een heerlijke Griekse zeebaars gemaakt.

Een fijn hotel

Wij verbleven in het Thalassa hotel. Het is niet te groot, heeft een heerlijk zwembad, prachtig uitzicht over zee en je kunt er lekker eten. Zowel het ontbijt als de lunch is er meer dan prima. De kaart heeft zowel traditionele als moderne gerechten. Dit hotel ligt redelijk centraal en dat is fijn als je het eiland wilt doorkruisen.

5 leukste dingen om te doen op Kefalonia

– Bezoek Assos en Fiskardo en om te shoppen de hoofdstad Argostoli

– Maak een rondvaart in de Melissani grotten

– Doe een wijnproeverij in de Robola winery en bezoek meteen het klooster

– Zoek de kleine baaitjes op. Wel waterschoentjes meenemen…

– Maak een dagtrip naar het eiland Ithaca, het eiland van koning Odysseus. In de Trojaanse oorlog bedacht hij het Trojaanse paard.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond