Busy & lazy

Venkel & peer salade met amandelen

Venkel & peer salade met amandelen

Het is een klassieker, venkel & peer of appel. De combi met amandelen, venkelzaad en maanzaad tilt deze salade wat mij betreft naar een hoger niveau. Hij is fris en sappig. En met het venkelzaad, de noten en eventueel blauwe kaas heeft deze maaltijdsalade lekker veel smaaklagen. Een perfecte salade voor warme dagen. Je kunt m ook eten als voorgerecht. Dan is dit recept voldoende voor 4 personen.

Nistisima

Een vegan kookboek wat ik vond ik een kleine bookshop op Katendrecht in Rotterdam. Dit boek bevat originele recepten uit de Mediteraanse keuken en deze salade is er een van. Overigens heb ik er met de toevoeging van kaas en honing (recept niet meer vegan, wel vegetarisch) een eigen draai aan gegeven. Over Katendrecht en wat wij daar deden lees je meer in deze blog.

Uit het boek kookte ik trouwens nog een salade met geroosterde biet, noten en linzen. Nistisima betekent ‘vastenvoedsel’ in de zin dat er gekookt wordt zonder dierlijke producten wat past binnen de orthodoxe kerk. In het boek dan ook veel (familie)verhalen en recepten uit Griekenland, Cyprus maar ook Georgië, Servië en Libanon.

Zomerse salade recepten

Je kunt genoeg dagen vullen met de salade recepten op deze site. Sommige vegetarisch, andere met vlees of vis. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Salade paksoi, ananas & quinoa

Pastasalade gerookte kip & appel

Salade met gerookte eendenborst

Tomatensalade geitenkaas & basilicum

Ingrediënten

Maaltijdsalade voor 2 personen of 4 personen voorgerecht

Bereiding: 20 min

1 tl venkelzaad

40 gr blanke amandelen

½ tl maanzaad

Olijfolie

Zeezout en versgemalen peper

1 venkel

2 stevige peren (of appels)

2 el appelciderazijn

1 tl honing

Extra vierge olijfolie

80 gr rucola

Ca 80 gr blauwe kaas

 

Maaltijdsalade met venkel, peer & noten

Bereiding

Noten roosteren

Verwarm de oven voor op 200C (geen hetelucht). Kneus het venkelzaad in een vijzel of specerijenmolen. Hak de amandelen grof, meng ze met het venkelzaad, maanzaad en 1 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over een kleine bakplaat en rooster 6 tot 8 minuten in de oven of tot de noten lichtbruin zijn. Haal uit de oven, verdeel over een vel keukenpapier en laat afkoelen.

Dressing maken

Meng in een grote kom de appelciderazijn met 4 el extra vierge olijfolie, 1 tl honing en wat grof gemalen peper en zout.

Venkel snijden

Verwijder eventueel het buitenste blad van de venkel. Snijd de venkel doormidden en verwijder het harde hart. Snijd in hele dunne plakjes (bij voorkeur met een mandoline) en doe direct bij de dressing (dan verkleurt de venkel niet). Schil de peren, snijd doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd de peren in dunne plakjes en voeg toe aan de dressing. Doe de rucola en de helft van het notenmengsel erbij en meng alles door elkaar. Verdeel over twee borden. Breek de blauwe kaas in kleine stukjes en leg op de salade. Verdeel de rest van het notenmengsel over de salade en serveer.

 

Recept salade met venkel

Reageer, je e-mail wordt niet getoond