Recepten

Maaltijdsalade met tomaat, geitenkaas, ham en basilicum

Tomatensalade geitenkaas & basilicum

Deze gezonde tomatensalade met geitenkaas & basilicum is heerlijk op een zomerse dag. Neem verschillende soorten (kers)tomaten, en als je ze kunt krijgen zeker de groene zebratomaat. Die zijn iets zurig van smaak terwijl de gele (tros)tomaat heel erg zoet is. De bruinrode tomaten hebben een hele diepe en rijke smaak. Varieer er op los en koop wat je kunt krijgen.

Hoe maak je het?

De geitenkaas wordt in deze salade losgeklopt met wat water of room. Dat klinkt misschien gek maar daardoor wordt de kaas luchtiger en minder zwaar. Het doet beslist niets af aan de smaak. De salade is simpel te maken en klaar in een handomdraai. Ook de dressing met verse kruiden is klaar in een wip.

Vaak wordt een tomaatsalade gemaakt met rode ui, feta of mozzarella en komkommer. Dit recept met geitenkaas, basilicum en lekkere ham is weer eens wat anders. Wat eet je erbij? Een lekker stuk stokbrood is heerlijk. Wil je de salade meer vullen denk dan aan edamame/sojaboontjes of kleine pasta. Even koken, afkoelen en toevoegen.

Spaanse ham

Deze salade is geïnspireerd op een stedentrip die ik ooit maakte naar Malaga. Een leuke stad waar van alles te beleven valt. Zo bezochten wij daar een markt waar heerlijke hammen hingen te drogen. Een lust voor het oog!

Maaltijdsalade of lunch?

Je eet deze salade als lunch maar maak hem ook gerust als voorgerecht of maaltijdsalade. Serveren bij een bbq is ook een goed idee.

Salade, salade, salade…. meer recepten!

We zijn er dol op! Salades in de zomer maar ook in de winter…

Salade rode kool en roodbaars

Salade gerookte eendenborst 

Orzosalade, tomaat & olijf

Aziatische salade met gans of eend 

Ingrediënten

Voor 2 personen (maaltijdsalade)

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 10 minuten

Ingrediënten voor de dressing

15 gr basilicum (blad en steel) + extra om te garneren

10 gr bieslook + extra om te garneren

1 el balsamicosiroop, of 1 el balsamicoazijn + 1 tl honing

4 el olijfolie

1 el citroensap

Grof peper en zout

Ingrediënten voor de maaltijdsalade

120 gr zachte geitenkaas zonder korst op kamertemperatuur

2 el water of room voor een vollere smaak

1 ons goede gerookte (Spaanse) ham

500 gr gemixte tomaten (of meer naar smaak…)

Handje rucola

Optioneel:

Stokbrood (of pasta zie opm bovenaan)

 

Zomerse salade met tomaten

Bereiding

Dressing maken

Doe alle ingrediënten in een maatbeker en meng met de staafmixer tot een gladde dressing. Zet apart.

Salade maken

Doe de geitenkaas in een maatbeker met 2 el water of room voor vollere smaak en mix met de staafmixer tot een zachte gladde massa (misschien heb je meer vocht nodig afhankelijk van de dikte van je kaas).

Snijd de tomaten in verschillende vormen (doormidden, plakken, partjes).

Leg wat rucola op een platte schaal. Schik de tomaten ertussen. Leg de plakken ham erbij. Lepel wat zachte geitenkaas tussen de ham en tomaten. Doe de rest in een schaaltje. Garneer met blaadjes basilicum en fijngesneden bieslook. Schenk een klein beetje dressing over de salade. Doe de rest in een kannetje en serveer apart.

Deze salade kun je zo eten maar is ook heerlijk met een lekker stuk stokbrood erbij.

 

Tomatensalade met ham, geitenkaas en basilicum

Reageer, je e-mail wordt niet getoond