Cook!

Escabeche, gemarineerde vis als voorgerecht

Escabeche gemarineerde vis

In Valencia hebben wij in veel restaurants heerlijk gegeten. Daarover lees je meer in mijn blogs ‘Van Valencia naar Birma’ en ‘Valencia, futuristisch & flamenco‘. Er is eigenlijk maar één gerecht wat ons tijdens die vakantie helemaal niet beviel. De Escabeche, gemarineerde vis die gegeten wordt als voorgerecht of hapje. Dit typisch Spaanse gerecht was zo zuur dat onze kaken ervan samenknepen. Daar wilde ik meer van weten…

Catalaans recept

Dus ben ik de boeken in gedoken. En vond een verwijzing naar het boek van Sent Sovi, een middeleeuws geschrift met Catalaanse recepten uit de 14e eeuw. In dit boek staat een recept van Escabeche. Onder andere met amandelmoes waardoor het wat zwaar wordt, maar er zitten ook rozijnen in!

Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Want rozijnen brengen de zuurgraad naar beneden. Mijn versie van Escabeche, gemarineerde vis met rozijnen, is daarom fris, lichtzuur en heel smakelijk.

Ik geef je drie manieren om deze Escabeche te presenteren: als amuse, shared dining dish of als voorgerecht. Serveer het met lekker zuurdesembrood.

Meer recepten met vis

Dit zijn ook heerlijke recepten met vis die makkelijk en snel zijn:

Zalm uit de oven

Rode mul met venkel en sinaasappel

Makreel uit de oven

Ingrediënten

Voor 8 personen (voorgerecht / shared dish)

Als amuse: gebruik 1/4e van het recept voor 8 personen

 

8 kleine dubbele, of 8 grote enkele verse makreel filets

50 ml olijfolie

150 ml appelciderazijn

150 ml vers sinaasappelsap + rasp van 1 sinaasappel

40 gr blanke rozijnen

1 laurierblad

1 tl venkelzaad, fijn gemalen in vijzel

2 tl korianderzaad, fijn gemalen in vijzel

1 rode ui, flinterdun gesneden (mandoline)

1 venkel, hart verwijderen, flinterdun gesneden (mandoline), bewaar het venkelloof

Grof zout en peper

Escabeche gemarineerde vis, shared dining

Bereiding

Rozijnen weken

Week de rozijnen in het sinaasappelsap, laat 20 minuten staan. Haal ze uit het sap.

Marinade maken

Verwarm 50 ml. olijfolie in een pan met de venkel en rode ui. Stoof 2 minuten en voeg dan de laurier, rozijnen, koriander- en venkelzaad, wat zout en peper toe. Laat weer 2 minuten stoven en voeg dan de azijn, sinaasappelsap- en rasp toe. Laat 5 minuten zachtjes borrelen.

Makreel bakken en vis marineren

Verhit een koekenpan met 2 el olijfolie. Bak de makreelfilets 3 minuten op de huid en leg dan met de huid naar boven in een schaal (voorzichtig want de huid scheurt snel). Giet de warme vloeistof met de groenten over de makreel en laat afkoelen. Zet een nacht in de koelkast. Bestrooi met venkelloof en serveer als amuse, voorgerecht of shared dining dish. Geef er wat lekker brood bij.

Escabeche, gemarineerde vis als amuse

Reageer, je e-mail wordt niet getoond