Amuse met makreel
Vis marineren in zuur. We kennen dat vooral als ceviche. Maar wist je dat er ook een Spaanse variant bestaat? Deze escabeche van makreel is fris, een beetje zoetzuur en erg lekker. Van dit recept staat ook een variant als voorgerecht of shared dish op de site (zie foto’s onder). Maar ik vond het wel de moeite waard om deze amuse met makreel als apart hapje te posten.
Welke vis kun je rauw eten?
Veel soorten zijn geschikt zoals zalm, tonijn, zeebaars en coquilles. Voor dit recept heb ik makreel gebruikt. Maar varieer gerust, anders vissoorten zijn ook lekker.
Rauwe vis marineren
De rauwe vis marineer je in zuur, in dit geval sinaasappelsap en azijn en daarmee wordt de vis gegaard. Ik heb er ook wat venkel aan toegevoegd. Deze groente combineert mooi met makreel en sinaasappel.
Meer recepten voor hapjes met vis
Hieronder nog een paar suggesties van heerlijke hapjes met vis:
Oesters met Aziatische dressing
Garnalen met pittige tomatendip
Ingrediënten
Voor 8 glaasjes
Voorbereiding 20 minuten / bereiding 15 minuten (excl intrekken)
2 kleine dubbele, of 2 grote enkele verse makreel filets
4 el olijfolie
75 ml appelciderazijn
75 ml vers sinaasappelsap + rasp van een halve sinaasappel
20 gr blanke rozijnen
Half laurierblad
0,5 tl venkelzaad, fijn gemalen in vijzel
1 tl korianderzaad, fijn gemalen in vijzel
Halve rode ui, flinterdun gesneden (mandoline)
Halve (niet te grote) venkel, hart verwijderen, flinterdun gesneden (mandoline), bewaar het venkelloof
Grof zout en peper
Bereiding
Rozijnen weken
Week de rozijnen in het sinaasappelsap, laat 20 minuten staan. Haal ze uit het sap. Bewaar het sap.
Marinade maken
Verwarm 2 el olijfolie in een pan met de venkel en rode ui. Stoof 2 minuten en voeg dan de laurier, rozijnen, koriander- en venkelzaad, wat zout en peper toe. Laat weer 2 minuten zachtjes stoven en voeg dan de azijn, sinaasappelsap- en rasp toe. Laat 5 minuten zachtjes borrelen met deksel op de pan.
Makreel bakken en vis marineren
Verhit een koekenpan met 2 el olijfolie. Bak de makreelfilets 3 minuten op de huid en leg dan met de huid naar boven op een bord of in een niet te grote schaal (voorzichtig want de huid scheurt snel). Giet de warme vloeistof met de groenten over de makreel en laat afkoelen. Zet een nacht in de koelkast. Serveer op een lepel of in een glaasje en bestrooi met wat venkelloof. Geef er eventueel een plakje brood bij.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond