Recepten

Chili sin carne

Chili sin carne met cacao

Op de bank kruipen met een kom in je handen terwijl heerlijke geuren je tegemoetkomen. Chili sin carne met cacao is ultiem comfortfood. Lekker op druilerige of koude dagen waarop jij behoefte hebt aan warmte en gezelligheid maar ik wordt er ook gelukkig van in de zomer! In deze chili zit chocolade, niet schrikken…, het smaakt niet naar chocolade. Maar daardoor lijkt het alsof deze chili uren heeft staan pruttelen terwijl dit vegetarische recept in 20 minuten klaar is. Er zit naast bonen ook groenten in dus ook nog eens gezond.

Wat is chili sin carne?

Geen chili con carne maar ‘sin’ carne. Er zit dus geen vlees in dit gerecht. Voel je vrij om gehakt toe te voegen aan deze Mexicaanse bonenschotel maar voor de smaak heb je het niet nodig. De specerijen en cacao zorgen ervoor dat je het niet mist.

Wat eet je bij chili?

Je kunt er van alles bij eten. Rijst, tortillachips, of pitabroodjes. Maak er eventueel ook guacamole bij en serveer met yoghurt of crème fraîche. Een partje limoen is sowieso lekker.

Hoelang kun je chili bewaren?

Als je het gerecht meteen koelt in koud water na het koken en bewaart in de koelkast kun je chili gerust 2 a 3 dagen bewaren. Invriezen kan ook.

Makkelijke stoofpotjes

Er staan best wat vegetarische stoofpotjes op de site. Kijk ook eens naar:

Paddenstoelen bourguignon

Thaise curry Massaman

Bulgur met paprika & tomaat

Curry met kikkererwten

Ingrediënten

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 15 minuten

Voor 4 personen

1 ui, fijn gesnipperd

3 tenen knoflook, fijn gehakt

1 el tomatenpuree

1 tl gerookt paprikapoeder

2 tl mild paprikapoeder

1 tl komijnpoeder

Halve tl kaneel

Halve tl chilivlokken of cayennepeper (minder voor mildere smaak)

1 tl bruine basterdsuiker (of gewone suiker)

2 rode paprika’s, in stukjes

Mais, afgegoten en afgespoeld (blik uitlekgewicht ca 280 gr)

2 blikken tomatenblokjes

1 tl grof gemalen zeezout

Kidney bonen (of zwarte als je die liever eet) blik ca 400 gr, afgespoeld

2 el cacaopoeder of 40 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao), geraspt

2 lente-ui, in ringen

10 gr koriander, grof gehakt incl stelen

1 el Japanse sojasaus (zorgt voor extra hartige smaak)

1 limoen, in 4 partjes

Optioneel: tortillachips, gekookte rijst, yoghurt of crème fraîche (eet je er rijst bij dan zijn het 4 hele ruime porties)

Vegetarische chili bomvol smaak

Bereiding

Fruit de uien 2 minuten in 1 el olie. Voeg dan de knoflook, tomatenpuree, gerookt paprikapoeder, mild paprikapoeder, komijn, kaneel, chilivlokken en basterdsuiker toe. Laat 2 minuten zachtjes garen.

Cacao toevoegen

Voeg dan de paprika toe. Schep een minuutje om. Doe dan de mais, tomatenblokjes, zout, kidney bonen, en cacao of chocolade erbij. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer daarna de sojasaus en 3/4e van de koriander en lente-ui erdoor.

Schep in een kom en garneer met de rest van de koriander en lente-ui, limoen en eventueel tortillachips, rijst en yoghurt of crème fraîche.

Vega chili in 20 minuten

Reageer, je e-mail wordt niet getoond