Aspergesoep met warm gerookte zalm
Wat is lekkerder dan aspergesoep in het voorjaar? Weinig als je het mij vraagt. Een recept voor aspergesoep kon dan ook niet uitblijven. Deze soep is zacht, vol van smaak en romig. Ik maakte er aspergesoep met warm gerookte zalm van. Zalm smaakt heerlijk hartig en doet het goed met asperges.
Wat is een liaison?
Deze soep is gebonden met een liaison. Dat is room geklopt met een eidooier. Dit mengsel roer je door de soep. Het is een traditionele manier om te binden en een fluweelzachte en romige soep of saus te krijgen. Vooral in aspergesoep is het heerlijk!
Feestelijke soep
Echt een soep voor een feestelijk etentje of een fijne lunch in het weekend in de tuin. Wil je er langer van genieten? Maak dan, als de asperges niet meer zo duur zijn…., een grote portie en vries wat bakjes soep in. Wel de extra’s zoals vis en bieslook pas toevoegen als je de soep hebt opgewarmd. Niet laten koken bij het opwarmen want dan gaat de soep in de schift vanwege de room en eidooier.
Warm gerookte zalm
Hier gebruik ik warm gerookte zalm. Die koop je kant en klaar in de supermarkt. Maar garnaaltjes, gewone gerookte zalmreepjes, traditionele ham of gerookte kipreepjes doen het ook goed. Voor een vega versie kun je croutons met wat kruimels hard gekookt ei toevoegen.
Meer asperge recepten
Zoek niet verder want ook voor een aspergesalade, asperges met vis of een noedelsoep met asperges ben je hier aan het goede adres.
Asperges met kabeljauw en vadouvan
Asperges met zalm en Green Goddess
Noedelsoep met garnalen en groene groenten
Ingrediënten
Voor 6 personen, ca 1,5 L soep
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 45 minuten
1 kg witte asperges*
35 gram roomboter
35 gram bloem
1/2 tl kerriepoeder
75 ml witte wijn
1 liter warme kippenbouillon
1 tl grof gemalen zeezout
Versgemalen witte peper
1 dl room
Eidooier
100 gr warm gerookte zalm
Bieslook, heel fijn gesneden
Optioneel: takjes cress
*wil je naast de kopjes meer stukjes asperge in de soep? Koop dan 2 a 3 (dunne) asperges extra. Schil en snijd in kleine stukjes. Voeg toe samen met de kopjes, zie bereiding.
Bereiding
Was en schil de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm. Houd de kopjes van de asperges apart.
Roux maken voor soep
Smelt de boter in een pan. Zorg dat deze niet bruin wordt. Doe de bloem bij de boter en laat op lage temperatuur al roerend 5 minuten garen (niet inkorten, de bloem moet gaar worden). De bloem niet bruin laten worden. Voeg de wijn toe en roer goed door. Er ontstaat nu een soort ‘bal’.
Giet dan een scheutje van de warme bouillon erbij en roer weer goed door. Herhaal dit 2 a 3 keer. Doe dan de rest van de bouillon en de kerrie erbij. Breng al roerend aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
Asperges toevoegen
Voeg de aspergestukjes toe en laat ze al pruttelend helemaal gaar worden (15 min, afhankelijk van de dikte van de asperges).
Pureer de soep met een staafmixer en giet de soep door een zeef, wrijf de soep met een spatel goed door de zeef. Wat achterblijft zijn de laatste ‘draden’ van de asperges. Doe de aspergekopjes in de soep en laat in ca 5 minuten beetgaar worden. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Liaison maken
Klop met een kleine garde het ei met de slagroom los. Doe er een paar el warme soep bij en roer nogmaals, herhaal nog een keer (familie maken heet dat). Doe het geheel dan bij de soep. Laat niet meer koken want dan gaat de soep schiften.
Verdeel de warm gerookte zalm over 6 soepkommen en schep de soep erop. Garneer met wat bieslook en cress.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond