Asperges met kabeljauw & vadouvansaus
Nu eens geen Hollandaise maar asperges met kabeljauw & vadouvansaus. Je gaart de witte asperges in dit recept in de oven. Werkt perfect! Geen verlies van smaak door kookwater en makkelijk voor te bereiden. In dit recept gebruik ik kabeljauw maar je kunt ook gerust andere vis zoals zalm gebruiken.
Wat is vadouvan?
Het is een specerij uit India met Franse invloeden. Het heeft wel wat weg van kerrie maar dan dieper en warmer van smaak. Absoluut een van de favorieten hier. Ik heb er dan ook meer recepten mee gemaakt. Check deze gele paprikasoep met vadouvan of cocquilles met vadouvan.
Asperges uit de oven
Het werkt echt als een trein. Het enige wat je even uit moet zoeken is de gaartijd van je asperge. Ik gebruik altijd lekker dikke asperges en die hebben ongeveer 20 minuten nodig. Dunne asperges zou ik checken na 10 minuten.
Meer witte asperge recepten
Toch geen asperges met kabeljauw & vadouvansaus en op zoek naar meer inspiratie? Wat dacht je van:
Asperges met green goddess dressing & gerookte zalm
Asperges met een kruidendressing
Salade met witte asperges & gerookte zalm
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 15 min (excl vadouvanboter, zie opm) / Kooktijd 20 min
Olijfolie en vadouvanboter
8 a 10 witte asperges, geschild
2 moten kabeljauw van 125/150 gr
60 gr parelcouscous
50 gr zeekraal
Paar takjes dille
1 sjalot, fijn gesnipperd
1 teen knoflook, fijn gesneden
2 tl vadouvan
2 dl kippenbouillon
1 dl witte wijn
1 dl slagroom
30 gr ijskoude boter, in kleine blokjes
Grof zeezout en peper
Bereiding
De vadouvanboter moet je van tevoren maken (blijft 2 maanden goed). Geen zin in of tijd voor? Gebruik dan alleen olijfolie. Zie de beschrijving hieronder (je mist dan wel een lekkere smaaklaag).
Je kunt de saus van tevoren maken. Warm later op en voeg op het laatst de blokjes boter toe.
Verwarm de oven voor op 200C, hetelucht.
Leg de asperges in een ovenschaal (niet bovenop elkaar dan duurt het garen te lang) en bestrijk met een beetje olijfolie. Verspreid wat klontjes vadouvanboter op de asperges (ca 2 el). Zet in de oven (20 minuten dikke asperges, 10 minuten hele dunne asperges).
Kook de parelcouscous volgens aanwijzing op de verpakking (wel 1/2 tl zout in het water toevoegen), giet af en zet apart.
Fruit tegelijkertijd de sjalot en knoflook zachtjes met wat olijfolie aan in een pannetje. Voeg na een paar minuten de wijn en bouillon toe. Laat tot de helft inkoken. Voeg nu de slagroom toe en kook in tot 2/3e. Zet dan het vuur zo laag mogelijk. Voeg 2 tl vadouvan toe en laat 5 minuten trekken (absoluut niet koken). Zeef de saus door een fijne zeef en giet terug in de pan. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Bestrooi de kabeljauw met peper en zout. Besmeer licht met olijfolie en leg wat kleine klontjes vadouvanboter op de vis (ca 1 el). Leg in een ovenschaal. Zet bij de asperges in de oven als deze nog 8 minuten moeten garen (voor een moot van 3 cm dik, dunne moot ca 6 minuten in oven).
Keer de asperges een keer om als je de vis in de oven schuift.
Dompel de zeekraal 30 seconden in kokend water en spoel af met koud water, dit stopt de garing.
Zet het vuur onder de saus af en roer met een garde de koude blokjes boter door de saus. Schep een paar el door de parelcouscous.
Haal de vis uit de oven. Bedruip nog even met de olie uit de ovenschaal. Check de asperges. Zijn ze nog te hard. Geef ze nog een klein minuutje in de magnetron op vol vermogen.
Verdeel de asperges over de borden. Schep de parelcouscous erop en leg de vis erbij. Schep er wat saus over. Garneer met de zeekraal en dille. Schenk de rest van de saus in een kannetje en serveer apart.
mei 13th, 2023 at 5:16 pm (#)
Heel erg jammer vande donkerblauwe achtergrond. Is niet goed te zien en helemaal niet te printen!
mei 15th, 2023 at 11:36 am (#)
Jammer dat je de tekst lastig leesbaar vindt. Als je de printknop onder het recept gebruikt krijg je een witte pagina met zwarte letters. Ik hoop dat dat helpt. Hartelijke groet, Inge