Recepten

Vijgen in port & wijn

Vijgen in port & wijn

Deze vijgen zijn heerlijk sappig omdat ze een volle nacht gemarineerd worden in port & wijn, sinaasappel, citroen, vanille en kaneel. De marinade van dit recept wordt ingekookt tot een siroop.

Recepten met vijgen

Deze vijgen kun je in verschillende gerechten verwerken. Wat dacht je van dit toetje met tonkabonenijs & gemarineerde vijgen. Of een feestelijk ontbijt, uiteraard voor volwassenen, met Griekse yoghurt, vijgen, siroop en granola. Echt onweerstaanbaar lekker.

Vijgensiroop

Eenmaal ingekookt heb je ongeveer 5 dl vijgensiroop. Teveel voor een dessert of een ontbijtje. Schenk de siroop in kleine bakjes en vries in. Dan heb je bij een etentje altijd een lekkere en speciale siroop voor over je ijs of vers fruit. Probeer de siroop ook over American pancakes!

Dit recept komt uit een gerecht van Cees Helder uit het boek ‘Restaurant Parkheuvel’. Over Cees Helder als inspiratiebron schreef ik een blog.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten (excl nacht marineren)

8 rijpe vijgen

Marinade:

3 dl rode port

1 fles (lekkere) rode wijn

450 gr suiker

Schil van 1 citroen (zonder het wit, dat is bitter)

Schil van 1 sinaasappel (zonder het wit, dat is bitter)

1,5 vanillestokje

1,5 kaneelstokje

Vel bakpapier

Vijgen in port & wijn

Bereiding

Bakpapier op maat maken

Zet je pan omgekeerd op een vel bakpapier. Trek met pen rondom een lijn. Knip net binnen de lijn het rondje uit (je wilt de inkt niet in je gerecht, toch?). Het vel past nu precies in de pan.

Marinade maken

Breng de ingrediënten voor de marinade aan de kook en laat de vloeistof daarna afkoelen. Schil de vijgen en prik er gaatjes in. Leg de vijgen in de marinade. Dek af met het bakpapier (duw de vijgen in de vloeistof) en laat een nacht staan.

Siroop maken

Breng de vijgen in de marinade aan de kook. Haal ze uit de pan. Zeef de marinade en kook in tot een dun stroperige saus (ca 2/3e inkoken).  Tijdens het afkoelen wordt de saus nog iets dikker. Je houdt ongeveer 0,5L siroop over.

(klik op foto’s voor vergroting)

Vijgen in port & wijn

Reageer, je e-mail wordt niet getoond