Cees Helder bron van inspiratie

Cees Helder inspiratiebron

Cees Helder bron van inspiratie Restaurant Parkheuvel Cees Helder, flensjes met souffle en compote Cees Helder, Restaurant Parkheuvel Tonkabonenijs met gemarineerde vijgen en wentelteefjes

Cees Helder bron van inspiratie. Als ik het nummer van Restaurant Parkheuvel in Rotterdam intoets ben ik toch een beetje nerveus. Zouden ze het raar vinden dat ik bel? Ze nemen de telefoon op en ik stel mijn vraag. ‘Een momentje alstublieft’ en ik wordt in de wacht gezet. ‘Met Cees Helder. Waar kan ik u mee helpen?’ Ik ben even twee seconden stil, overdonderd als ik ben dat hij zelf aan de telefoon komt. Ehh… ik wilde uw flensjes gevuld met sinaasappelsoufflé gaan maken en heb een vraag over het recept. ‘Oh, wilt u dat recept gaan maken? Wat mooi om te horen! Wat is je vraag?’ In het recept staat sinaasappelcompound, ik vroeg me af wat dat is. ‘Sinaasappelcompound is een heel sterk sinaasappelconcentraat. Als je dat zelf wilt maken heb je ongeveer 25 sinaasappels nodig. Het sap daarvan reduceer je tot een heel kleine hoeveelheid sterke siroop.’ Ok, ik begrijp wat de bedoeling is, we praten nog wat, ik bedank hem vriendelijk en we nemen afscheid.

(klik op foto’s voor vergroting)

Parkheuvel Rotterdam

Wat ik verwacht had weet ik eigenlijk niet toen ik belde naar Restaurant Parkheuvel in Rotterdam waar tot 2006 Cees Helder de scepter zwaaide. Maar niet dat hij zelf aan de telefoon zou komen.  Hij was in die tijd de eerste en enige chef in Nederland met drie Michelinsterren en voor mij een soort grootheid.  Zelf begon ik net iets meer te koken dan een standaard maaltijd. Dat telefoontje en zijn vriendelijkheid heeft mij geïnspireerd om af en toe recepten te koken die echt ingewikkeld zijn. En die er niet alleen oogverblindend uitzien maar ook zo smaken.

3 sterren koken

Zelf bedenk ik dit soort recepten niet. De lagen, smaken en structuren in zulke gerechten worden eindeloos doordacht en verbeterd. Net zo lang tot ze goed genoeg zijn om te serveren aan gasten. Ik heb eens gelezen dat het bedenken en vervolmaken van dergelijke gerechten wel een half jaar in beslag kan nemen. Daar heb ik dan het geduld, en ook de kennis niet voor.

Ingewikkelde recepten kook ik graag samen met vriendin Ine die daar net zo enthousiast over is als ik. Al bladerend in het boek ‘Restaurant Parkheuvel’ kwamen we gerechten tegen die we jaren geleden gemaakt hebben zoals de ‘In tempurabeslag gefrituurde langoustines met een pikant sesamkletskopje’ en de ‘Clubsandwich van ossenhaas’ die bestaat uit kalfswang met olijvenroom en tomatencompote. Goede herinneringen hebben we ook aan de ‘Op de graat gegaarde tarbot met cantharellen en pecorino’ en de ‘Mille-feuille van mokkacrème met hazelnoten en karamelsaus’. Maar wat mij uit dit boek het meest is bijgebleven is de smaak van tonkabonenijs. Onvergelijkbaar…! Tonkabonenijs neigt naar vanille en amandel maar dat is het niet. De smaak wordt ook wel vergeleken met warm geurend vers hooi… Meer dan lekker!

Recept gemarineerde vijgen met tonkabonenijs

Dit recept komt uit het boek van Restaurant Parkheuvel maar is niet ingewikkeld en goed te doen. Heb jij binnenkort een bijzonder etentje? Kies dan voor de ‘gemarineerde vijgen met tonkabonenijs en wentelteefjes’. Niet alleen het ijs is heerlijk maar de in wijn, port, sinaasappel, citroen en vanille gemarineerde vijgen zijn ook geweldig.

Reacties

 1. Stephanie says:

  december 15th, 2020 at 4:44 pm (#)

  Door dit verhaal schroom ik niet meer om zo nu en dan eens te bellen met een chef (ik krijg je ze nooit zelf aan de lijn) of te mailen om wat meer uitleg te vragen bij de recepten in een boek.

  Het blijft altijd bijzonder dat in de kookboeken op dat niveau, de foto 1 pagina beslaat, de lijst met ingrediënten minimaal 2 en de beschrijving past op een bierviltje!

 2. Inge van Duijnhoven says:

  december 16th, 2020 at 11:06 am (#)

  Haha… ja klopt! Ze gaan ervanuit dat de hobbykoks die deze recepten maken koken op hoog niveau denk ik.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond