Recepten

Stoofpeertjes met port & rode wijn

Stoofpeertjes met port & rode wijn

Stoofpeertjes met port en rode wijn zijn lekker bij allerlei herfst- en winterrecepten zoals hachee en puree of als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd tijdens feestdagen. Maar deze stoofpeertjes zijn ook heerlijk als nagerecht bij ijs of pudding. Het sap is ingekookt tot een siroop en daarmee dus ook heel geschikt voor een lekker toetje met panna cotta. Je kunt deze peertjes warm of koud eten.

Koken in wijn of sap

In dit recept gebruik ik wijn en port. Er zit dus behoorlijk wat alcohol in. Dat kook je er voor het grootste deel uit maar ik zou dit fruit toch niet aan kleine kinderen geven. Kook in dat geval liever de peertjes in bessensap of water met rode suiker (je bereikt niet de diepe smaak die je krijgt met rode wijn en port). Check tijdens het inkoken of de siroop niet te zoet wordt. Gebruik eventueel extra citroensap.

Verschil tussen aardappelzetmeel en maïzena

De siroop wordt ingedikt met aardappelzetmeel. Ik gebruik hier aardappelzetmeel omdat de saus dan wat transparanter blijft. Als je dat niet in huis hebt gebruik dan maïzena. Je hebt wel wat meer nodig omdat aardappelzetmeel sterker bindt dan maïzena.

Stoofpeertjes uit de snelkookpan of slowcooker

Maak deze stoofpeertjes ook eens in de snelkookpan of juist de slowcooker. In de snelkookpan zijn ze (met lage druk) in ca 20/30 minuten gaar. Gebruik op de slowcooker de lage stand en laat de peertjes 4 a 5 uur garen.

Stoofpeertjes inmaken

Wil je de stoofpeertjes langer bewaren? Je kunt ze ook inmaken. Kook in dat geval het vocht niet in tot siroop maar doe de warme peertjes in een schone pot en vul af met het vocht. Zet op zijn kop zodat het geheel vacuüm trekt.

Welke stoofperen gebruiken?

In Nederland kennen we vooral Gieser Wildeman maar probeer ook Brederode of roze Saint Remy als je die tegenkomt.

Ingrediënten

Voorbereiding 15 minuten / bereiding ca 50 minuten

8 a 10 stoofpeertjes

Ca 400/500 ml rode wijn

Ca 400/500 ml rode port

Water

30 gr lichtbruine basterdsuiker (of rietsuiker)

1 kruidnagel

1 kaneelpijpje

2 steranijs

1 sinaasappel

2 el aardappelzetmeel

Feestelijk nagerecht met stoofpeertjes

Bereiding

Stoofperen schillen

Schil de peren maar laat het steeltje eraan. Laat de peren heel. Snijd het kontje eraf als je ze rechtop wilt zetten (echt maar een klein randje, is genoeg).

Schil de sinaasappel met een dunschiller. Schil dun dus zonder het wit, dat is bitter.

Stoofperen koken

Doe alle ingrediënten (behalve het aardappelzetmeel) in een pan. Die pan moet zo breed zijn dat alle peren er precies inpassen (staand of liggend op de bodem). Bij een grote pan heb je (te) veel extra vocht nodig.

Doe de wijn en port bij de peren in de pan en vul aan met water. Zorg dat de peren precies onder het vocht staan (steel hoeft niet). Leg een bord omgekeerd op de peren. Op die manier drijven ze niet naar boven.

Kook de peren op heel laag vuur in ca 50 minuten gaar. Controleer af en toe of de peren niet droog koken. Voeg in dat geval wat water toe. Draai de peren halverwege een keer om en haal dan ook het bord eruit. Als je een vork makkelijk in de peer kunt steken zijn ze goed.

Vocht tot siroop koken

Haal de peren uit het vocht en leg in een schaal. Zeef het vocht en kook voor driekwart in (je houdt ongeveer 250 ml siroop over). De smaak moet lekker geconcentreerd zijn. Proef of er nog wat suiker bij moet. Meng het aardappelzetmeel met 2 el koud water en voeg toe. Breng nog even aan de kook en laat indikken. Schenk de siroop in een kannetje en serveer met de peren.

Stoofpeertjes met siroop

Reageer, je e-mail wordt niet getoond