Recepten

Sgroppino of scroppino? Zomerse cocktail

Sgroppino met yoghurt limoenijs

Het is een fluffy drankje geserveerd in een champagne flûte. Zomers en lekker op een warme zonnige dag. Deze sgroppino met yoghurt limoenijs is niet traditioneel maar minstens zo lekker. Een authentieke sgroppino wordt namelijk gemaakt met citroen roomijs. Maar… met yoghurtijs is het ook lekker fris, koel en kun je er niet vanaf blijven.

Ingrediënten sgroppino

Zoals gezegd zit er in dit mixdrankje ijs maar ook prosecco en wodka. Voorzichtig aan dus want er zit toch een kleine 10% alcohol in die je niet proeft maar wel voelt…! Wil je alcohol vrij gaan? Gebruik dan eens wat bubbelwater ipv prosecco. Natuurlijk niet hetzelfde maar wel lekker en kun je toch meedoen. Gebruik in dat geval wel wat meer ijs, ca 150 gr, anders wordt het te waterig.

Hoe maak je een sgroppino?

Je kunt deze cocktail opkloppen met een garde. Dat is de oorspronkelijke werkwijze. Maar eenvoudiger gaat het met een blender. Sneller en meer kracht.

Wanneer drink je een sgroppino?

Een zomerse dag is natuurlijk perfect. Toch kun je een sgroppino ook op andere momenten serveren. Het is een feestelijke cocktail om te serveren voorafgaand aan een etentje, met kerst of als spoom en dus tussengerecht tijdens een lang diner. Ook als licht nagerecht valt het in de smaak.

Sgroppino of scroppino?

Beide schrijfwijzen worden gebruikt maar klaarblijkelijk is het sgroppino met een ‘g’. Het woord is afgeleid van het Venetiaanse woord ‘desgropante’. Daar zit het woord ‘grop’ in wat knoop losmaken betekent. Een sgroppino is bedoeld om de keel te verfrissen aldus een Italiaanse kenner…

Meer goede cocktail recepten

Fan van limoen of citroen smaken? Probeer dan deze makkelijke mojito

Toch liever iets lichters?

Dan kun je deze proberen:

Cocktail met prosecco, rozen & framboos

Cocktail limoncello & limoensiroop

Ingrediënten

Voor 1 glas

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 5 minuten

1 champagne flûte of martiniglas

100 gr yoghurt limoenijs (of citroen roomijs supermarkt)

50 ml prosecco

10 ml wodka

Vers fruit ter garnering: bessen, framboos of partje limoen

Feestelijke cocktail met limoen

Bereiding

Tips vooraf: Zorg dat je Prosecco en wodka goed gekoeld zijn.

Haal het ijs 15 minuten van tevoren uit de vriezer en laat iets zacht worden. Doe het ijs, de prosecco en wodka in de blender en mix op hoge snelheid. Schenk direct in de glazen. Versier met een stukje fruit of limoen en serveer eventueel met een rietje.

Zonder blender: Doe het ijs en de wodka in een kom en mix al iets glad met een garde of elektrische mixer. Voeg dan de Prosecco toe en mix tot een glad geheel. Schenk in de glazen en serveer direct.

Sgroppino met limoenijs

Reageer, je e-mail wordt niet getoond