Recepten

Salade met gerookte zalm

Salade met gerookte zalm

Een mooi voorgerecht tijdens een etentje of een chique lunch voor speciale gelegenheden. Deze salade met gerookte zalm wordt gemaakt met heel dun gesneden groenten. Dat eet niet alleen plezierig maar ziet er ook heel mooi uit. Je kunt dit prima doen met een goede dunschiller. Bij deze salade zit een dressing met sinaasappel. Het is een heerlijk fris gerecht waar je blij van wordt.

Welke gerookte zalm?

Dat zalm gezond is weten we allemaal. Er zitten veel goede eiwitten en gezonde vetten in. Als je het kunt betalen koop dan wilde gerookte zalm ipv kweekzalm. Die is wat duurder maar soms in de aanbieding bij de supermarkt. Koop wat extra pakjes en leg ze in de vriezer. Dat werkt prima.

Lekkere salades met vis

Er staan er een aantal op de website. Laat je inspireren door deze:

Salade met rode kool & roodbaars

Of deze lekkere

Zalmtartaar met verse zalm & gerookte zalm

Ingrediënten

Voor 2 personen lunch of 4 personen voorgerecht

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten

200 gr gerookte zalm

4 a 6 mini komkommers

3 wortels, liefst verschillende kleuren

4 groene asperges

Halve venkel (of hele bij klein exemplaar)

1 kleine rode ui

1 sinaasappel

3 el granaatappelpitjes

2 tl kappertjes

1 tl venkelzaad

2 tl milde mosterd (zonder zaadjes)

2 el olijfolie

1 el witte wijnazijn

Drupje honing

Snuf grof gemalen peper en zout

Stokbrood (als je dit als hoofdgerecht eet)

Feestelijke salade met zalm en dun gesneden groenten

Bereiding

De salade maken

Snijd de komkommers, wortels en asperges met een dunschiller in dunne plakjes. Probeer de rode ui en venkel maar waarschijnlijk moet je die met een scherp mes doen. Bewaar het venkelgroen voor de garnering.

Rooster de venkelzaadjes een minuut in een kleine koekenpan.

Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel. En snijd vervolgens met een scherp mes de partjes tussen de vliesjes uit. Doe dit boven een bord en vang het sap op. Dat heb je nodig voor de dressing.

Dressing maken

Meng 2 el sinaasappelsap met de mosterd, olijfolie, witte wijnazijn, honing en peper en zout tot een dressing. Meng de helft van de dressing door de groenten.

Leg de salade op een mooi hoopje in het midden van 2 grote of 4 kleine borden. Leg de zalm eromheen. Garneer met de venkelzaadjes, granaatappelpitjes, kappertjes en takjes venkelgroen. Doe de rest van de dressing in een kannetje en serveer apart. Serveer eventueel met stokbrood.

Tip :

Waarschijnlijk houd je wat snijafval over. Snijd wat je overhoudt van de wortels, asperges en venkel in hele kleine blokjes. Stoof even aan en meng met wat groentebouillon.

Voorgerecht salade zalm en rauwkost

Reacties

  1. Mieke says:

    augustus 8th, 2023 at 5:20 pm (#)

    Dag Inge

    De zalmsalade was heerlijk!
    Wanneer ga je n pokebowlrecept maken, ben zo benieuwd.
    Ik vind ze namelijk lang niet allemaal lekker.

    Groetjes Mieke

  2. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 8th, 2023 at 6:10 pm (#)

    Hallo Mieke, Dank! leuk om te horen weer… Mmmm, een pokebowl.. die had ik niet in gedachten. Vooral omdat er al zoveel te vinden zijn online. Ik denk erover na.. Hartelijke groet en fijne avond. Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond