Rode wijn saus lekker makkelijk
Heb jij nou zin in een stukje wild zoals eend of duif of gewoon trek in een lekkere biefstuk? Daar is rode wijn saus, of jus zo je wilt, heerlijk bij! Een van mijn favorieten maar ik heb niet altijd zin om een bouillon te trekken van botten en de saus lang te laten reduceren. En de kant en klare sauzen die je in de winkel kunt kopen halen het niet bij zelf maken. Dus ik heb een rode wijn saus bedacht die lekker makkelijk is en toch veel smaak heeft.
Op voorhand maken
Je kunt de basis van deze saus van tevoren maken en zelfs invriezen. Dan heb je altijd een lekkere saus op voorraad die je alleen nog even af hoeft te maken na het braden van je stukje hertenbiefstuk, rosbief of lamsvlees. Hoe simpel en snel kan het zijn?
Recepten om te combineren
Zoek je inspiratie om deze saus mee te combineren? Wat dacht je van….
Sommige van bovenstaande recepten hebben een andere saus maar wat let je om deze te vervangen door rode wijn saus?
Ingrediënten
Voor 4 personen (of verdubbel en vries de helft in)
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 10 minuten
2 el olijfolie
2 sjalotten, fijn gesnipperd
1 el tomatenpuree
2 takjes tijm
2 tenen knoflook, gehalveerd
200 ml rode wijn (lekkere! Goedkope of zure wijn, is zure saus)
200 ml fond (rund of wild afhankelijk van wat je eet)
Grof gemalen peper en zout
50 gr roomboter, ijskoud in kleine blokjes, of meer naar smaak
Bereiding
Doe de olijfolie in een pan en fruit de ui samen met de knoflook en tomatenpuree een paar minuten op laag vuur. Het geheel mag niet bruin worden.
Voeg de takjes tijm, fond en wijn toe en laat rustig inkoken tot de helft.
Dit is je basis. Zet apart of vries in.
Bak nu het vlees wat je wilt eten. Haal uit de pan wanneer klaar en laat rusten onder aluminiumfolie.
Doe de saus in de pan van het vlees en roer de aanbaksels los. Kook de saus nogmaals tot de helft in. Breng eventueel verder op smaak met grof gemalen zout en peper. Zet het vuur uit en roer de ijskoude blokjes roomboter door de saus. Dit heet monteren en zorgt voor binding. Serveer met het vlees.
december 17th, 2021 at 1:18 pm (#)
Dank je …. bij reebiefstukje …voor 2de kerstdag !!!!
Je hebt veel goede tips en recepten !!!
december 17th, 2021 at 1:23 pm (#)
Daar ga je vast van genieten Gerry. Alvast fijne feestdagen. Hartelijke groet, Inge