Recepten

Eendenborst bakken zo doe je dat

Eendenborst 5-spice & sinaasappel

Eendenborst, 5-spice & sinaasappel is een perfect gerecht voor een etentje! Het is een heerlijk stukje gevogelte. Eend bereiden is niet moeilijk. Het is een kwestie van de juiste manier braden. De werkwijze vind je onderaan het recept.

Canard à l’orange

Een klassieker uit de Franse keuken is Canard à l’orange. Je komt het in restaurants niet veel meer tegen. Het is een beetje uit de gratie geraakt. Ik heb deze klassieker een twist gegeven met het gebruik van 5-spice. Deze verwarmende specerijen geven extra diepte aan de smaak van de eend én aan de saus. Lekker met zoete aardappelpuree en de salade veldsla & kiemgroenten.

De meningen zijn trouwens verdeeld of het gerecht oorspronkelijk uit Frankrijk komt. De Italianen claimen de herkomst en beweren dat het gerecht van Napels naar Parijs is overgewaaid. In Italië vind je een gerecht met eend en sinaasappel onder de naam Anatra all’Arancia.

Meer recepten met eend

Eerder maakte ik een heerlijk recept met gans. Gaat je dat iets te ver? Dan kun je de ganzenborst ook inruilen voor eendenborst. Check daarvoor het recept voor gans of eend met ras-el-hanout en couscous. Of maak deze salade met gerookte eendenborst, croutons en zoetzure rode biet.

Ingrediënten

Voorbereiding 15 minuten (excl tijd marineren) / bereiding 25 minuten

Voor 4 personen (als je 2 filets bakt maak dan wel de hoeveelheid saus voor 4, dat werkt prettiger)

4 eendenborstfilets

4 tl 5-spice (Euroma Jonnie Boer = zonder zout)

100 ml vers sinaasappelsap (= 1 grote sinaasappel of 2 kleine)

2 sinaasappels (= voor sinaasappelrasp en plakken)

100 ml mooie volle rode wijn

100 ml geconcentreerde kippenbouillon (of gevogeltefond)

1 el balsamicoazijn

20 roze peperkorrels (of meer naar smaak / deze zijn niet heet)

Peper en zout

Eendenborst 5-spice & sinaasappel

 

Bereiding

Snijd de velkant van de eendenborst een aantal keer kruislings in zodat er een ruitpatroon ontstaat. Zorg dat je het vlees onder het vel niet raakt, dan verlies je de vleessappen tijdens het bakken.

Vlees marineren

Rasp twee sinaasappels met een fijne rasp (alleen het oranje velletje, het witte vel eronder is bitter) en wrijf de sinaasappelrasp samen met 4 tl 5-spice op de eendenborstfilets. Stop de filets in een plastic zak en leg een paar uur in de koelkast of bij voorkeur tot de volgende dag. Bewaar de geraspte sinaasappels ook tot de volgende dag in de koelkast. (heb je geen tijd om te marineren geen paniek laat dan 10 minuten op kamertemperatuur marineren, iets minder intens maar nog steeds lekker).

Sinaasappelparten snijden

Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en bestrooi met zout en peper. Snijd van de geraspte sinaasappels de boven- en onderkant af. Zet met het snijvlak op een snijplank en snijd de schil van boven naar beneden helemaal weg, inclusief al het wit. Snijd de sinaasappels vervolgens in 5 a 6 plakken.

Zo bak je de eend

Zet een koekenpan op het vuur en laat heet worden. Je gebruikt geen boter of olie. Leg de eendenborstfilets op de velkant in de pan, verlaag de temperatuur naar halfhoog en bak in 3 minuten bruin. Het vet smelt weg in de pan en het vel wordt krokant. Draai de eendenborstfilets om en bak de andere zijde ook 3 minuten. Draai nogmaals en bak de velkant weer 3 minuten. De filet zal nu zo’n 45C zijn (je kunt ook een vleesthermometer gebruiken). Laat de filets rusten op een bord met wat aluminiumfolie eroverheen.

Saus maken

Schenk wijn, azijn, sinaasappelsap en bouillon in de pan, voeg de peperkorrels toe, en kook in ca. 7/8 minuten tot de helft in. Leg de filets weer in de pan met de velkant naar boven, en laat zachtjes 2 minuten sudderen. Daarna weer 3 minuten op het bord onder aluminiumfolie (losjes). Leg de plakken sinaasappel in de saus en breng verder op smaak met zout en peper.

Leg de filets op een snijplank, bestrooi met wat zout, en snijd diagonale plakken. Serveer met de plakken sinaasappel, saus,  de zoete aardappelpuree en de salade veldsla & kiemgroenten.

(klik op foto’s voor vergroting)
Eendenborst 5-spice & sinaasappel

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond