Koffie ijs in 10 minuten
Koffie ijs in 10 minuten. Mijn ijs maak ik meestal in een ijsmachine… Ik realiseer me dat de meeste mensen zo’n apparaat niet in hun kast hebben staan. Zelf houd ik enorm van koffie ijs en stuitte al googelend op een recept van Nigella Lawson. Het is zo belachelijk eenvoudig dat ik eerlijk gezegd een beetje sceptisch was. Maar oh, oh… wat is het lekker. En zo simpel!
Nigella Lawson
Het origineel staat, volgens haar eigen website, in het boek Nigellisima. Een ode aan de Italiaanse keuken met eerlijke en simpele gerechten.
Toppings
Wat is een ijsje zonder lekkere topping, toch? Bij dit koffie ijs maakte ik heerlijke geroosterde noten met specerijen en een hazelnoot karamelsaus.
Kopi-Luwak
Dit ijs is gemaakt met instantkoffie. Ooit dronken wij op Bali zo ongeveer de duurste koffie ter wereld. Daar hadden we achteraf spijt van. Waarom? Dat lees je in de blog Poepkoffie.
Meer ijs zonder ijsmachine
Met het basisrecept van Nigella ben ik nog een keer aan de slag gegaan en heb er karamelijs mee gemaakt. Ook heerlijk.
Ingrediënten
Voor 900 ml ijs
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 5 minuten (excl vriezen)
300 ml slagroom, vetpercentage 35% (zijn de meeste koelverse varianten)
175 ml gecondenseerde melk (blikje, staat meestal bij de Oosterse producten)
4 sticks espresso oploskoffie (of 15 gram)
2 el koffielikeur
Bereiding
Klop de slagroom stijf in een kom. Voeg dan de gecondenseerde melk, koffie en koffielikeur toe en klop tot de massa wederom stijf is.
Verdeel de massa over 2 bakjes van 500 ml (niet in 1 grote bak, dan stijft het minder makkelijk op en krijg je ijskristallen). Zet in de vriezer en wacht minimaal 6 uur. Liever een hele nacht.
Serveer het ijs zo of maak het helemaal af met hazelnoot karamelsaus en geroosterde nootjes met specerijen en honing.
(klik op foto voor vergroting)
Reageer, je e-mail wordt niet getoond