Recepten

Koffie-ijs in 10 minuten

Koffie ijs in 10 minuten

Koffie ijs in 10 minuten. Mijn ijs maak ik meestal in een ijsmachine… Ik realiseer me dat de meeste mensen zo’n apparaat niet in hun kast hebben staan. Zelf houd ik enorm van koffie ijs en stuitte al googelend op een recept van Nigella Lawson. Het is zo belachelijk eenvoudig dat ik eerlijk gezegd een beetje sceptisch was. Maar oh, oh… wat is het lekker. En zo simpel!

Nigella Lawson

Het origineel staat, volgens haar eigen website, in het boek Nigellisima. Een ode aan de Italiaanse keuken met eerlijke en simpele gerechten.

Toppings

Wat is een ijsje zonder lekkere topping, toch? Bij dit koffie ijs maakte ik heerlijke geroosterde noten met specerijen en een hazelnoot karamelsaus.

De Ninja Creami

Inmiddels heb ik ook een Ninja Creami in huis. Wat een top apparaat is dat! Je ingrediënten in een beker gieten. Laten bevriezen en daarna met een druk op de knop ijs maken. Dit recept is er heel goed geschikt voor. Je gebruikt dezelfde hoeveelheden. De noten kun je er met de ‘mix-in’ functie doorheen mengen en het geheel aftoppen met karamelsaus.

Kopi-Luwak

Dit ijs is gemaakt met instantkoffie. Ooit dronken wij op Bali zo ongeveer de duurste koffie ter wereld. Daar hadden we achteraf spijt van. Waarom? Dat lees je in de blog Poepkoffie.

Meer ijs zonder ijsmachine

Met het basisrecept van Nigella ben ik nog een keer aan de slag gegaan en heb er karamelijs mee gemaakt. Ook heerlijk.

Ingrediënten

Voor 900 ml ijs

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 5 minuten (excl vriezen)

300 ml slagroom, vetpercentage 35% (zijn de meeste koelverse varianten)

175 ml gecondenseerde melk (blikje, staat meestal bij de Oosterse producten)

4 sticks espresso oploskoffie (van ca 1,8 gr per st)

2 el koffielikeur

Koffie-ijs met noten en karamel

Bereiding

Klop de slagroom stijf in een kom. Voeg dan de gecondenseerde melk, koffie en koffielikeur toe en klop tot de massa wederom stijf is.

Verdeel de massa over 2 bakjes van 500 ml (niet in 1 grote bak, dan stijft het minder makkelijk op en krijg je ijskristallen). Zet in de vriezer en wacht minimaal 6 uur. Liever een hele nacht.

Serveer het ijs zo of maak het helemaal af met hazelnoot karamelsaus en geroosterde nootjes met specerijen en honing.

(klik op foto voor vergroting)

Koffie-ijs in 10 minuten

Reageer, je e-mail wordt niet getoond