Puree van pastinaak & aardappel
Zacht, romig en een perfecte begeleider voor allerlei vleesgerechten is deze puree van pastinaak en aardappel. Door de combinatie van deze twee groenten heb je verder geen bijgerechten nodig.
Pastinaak is familie van de wortel maar smaakt echt anders. Aardappel en pastinaak gaat zo goed samen in puree omdat ze een vergelijkbare structuur hebben.
Een gouden combinatie is deze puree van pastinaak & aardappel met ree biefstuk en wildjus van port, sinaasappel en sjalot of met de gekonfijte ganzen- of eendenpoot.
Tip: Is dit gerecht onderdeel van meerdere gangen? Gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid puree per persoon.
Ook nieuwsgierig naar andere puree? Probeer dan deze puree van zoete aardappel of de bloemkoolpuree met limabonen. Deze laatste is heel romig en verzadigd goed.
Ingrediënten
Voor 4 personen (half recept voor 4 p. als bijgerecht)
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 20 minuten
800 gr pastinaak, geschild, harde kern verwijderd en in blokjes
400 gr kruimige aardappels, geschild in niet te grote stukken
2 kruidnagels
1 laurierblad
60 ml melk
60 ml kookroom, 7% vetgehalte
20 gr roomboter
Snuf nootmuskaat
Grof zout
Grof gemalen peper
Optioneel: Olijfolie
Bereiding
De groenten koken
Kook de blokjes pastinaak in water met 1 tl grof zout, laurierblad en 2 kruidnagels gaar. Kook in een andere pan de aardappels gaar in water met een 1/2 tl grof zout. Giet beiden af en haal de kruidnagels en laurier eruit. Kook beiden goed droog, water maakt de puree slap.
Puree maken
Doe bij de aardappels 60 ml warme melk en stamp helemaal fijn met een pureestamper of gebruik een pureeknijper (gebruik bij aardappels nooit een (staaf)mixer want dan wordt het behangselplak).
Giet de kookroom bij de pastinaak en pureer fijn met een staafmixer, mix niet te lang! (een stamper kan evt ook).
Doe de aardappelpuree bij de pastinaak. Voeg de roomboter, een snuf nootmuskaat en een 1/2 tl grof zout en 1/2 tl grof gemalen peper toe en roer tot de boter is gesmolten. Garneer eventueel met wat olijfolie.
december 19th, 2021 at 12:50 pm (#)
Beste lezer,
Ik wil deze “PUREE VAN PASTINAAK & AARDAPPEL” graag maken met kerst. Nu vraag ik me af of ik hem al eerder op de dag kan maken en op kan warmen in de oven.
Vriendelijke groeten,
Nicole
december 19th, 2021 at 2:20 pm (#)
Beste Nicole, vooraf maken kan zeker. Zelf verwarm ik de puree weer in een pan met eventueel een klein scheutje melk. Regelmatig roeren zodat de puree niet aan de bodem gaat zitten. Met een paar minuten is het dan klaar. Als je in de oven geen krokante toplaag maakt droogt de puree toch wat uit. Succes en hartelijke groet, Inge