Recepten

Zoete aardappelpuree

Puree zoete aardappel

15 minuten heb je nodig om deze puree van zoete aardappel met crème fraîche te maken. Simpel en makkelijk te combineren met allerlei gerechten. Je kunt aan deze zoete aardappelpuree eenvoudig smaken toevoegen die passend zijn bij je andere gerechten. Denk aan verse kruiden zoals bieslook, koriander, tijm, maar ook gember of sinaasappelrasp en sap.  Deze puree combineert lekker met de eendeborst, 5-spice en sinaasappel.

Zoete aardappelsoorten

De zoete aardappel wordt ook wel bataat, kumara of yam genoemd, afhankelijk van waar je bent op de wereld. Er zijn verschillende rassen. In Nederland vind je vooral de oranje en paars witte bataat. Puree van zoete aardappel is misschien wel de bekendste manier van bereiden. Maar de bataat wordt ook gebruikt om soep van te maken, en gebakken als ovenfriet is hij ook heerlijk.

Een frisse twist

Zoete aardappelpuree kan van zichzelf nogal zoet zijn. Daarom roer ik er crème fraîche doorheen. Daarmee wordt de puree fris en een stuk lichter.

Nieuwsgierig naar andere puree? Deze puree van pastinaak & aardappel of de puree van bloemkool met limabonen is ook heerlijk.

Met de zoete aardappel maakte ik trouwens ook een lekkere stamppot met spinazie, rode ui en geitenkaas.

Ingrediënten

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten

Voor 4 personen

750 gr zoete aardappel, geschild in plakken van 1 cm

1/2 tl grof zeezout

2 el olijfolie

1 sjalotje, heel fijn gesnipperd

1 teen knoflook, geperst

100 gr crème fraîche

Peper en zout

Optioneel: bieslook om te garneren

Zoete aardappelpuree

 

Bereiding

Stoof de stukken aardappel in ca 10 minuten gaar in een laagje water met 1/2 tl grof zeezout. De aardappelen hoeven niet onder water te staan. Het meeste water zal door de aardappel worden opgenomen. Als je met een vork de aardappel in kunt drukken is deze gaar. Giet eventueel overtollig water af.

Schep de aardappelen in een bord en giet 2 el olie in de pan, bak het sjalotje met de knoflook op lage temperatuur in 2 minuten gaar. Schep de aardappelen terug, voeg peper en zout toe, en stamp de aardappelen door de olie. Voeg eventueel nog een el olie toe. Prak zo grof of fijn als je lekker vindt. Roer de crème fraîche door de puree en breng op smaak met peper en zout.

* Voor de combinatie met de eendeborst & sinaasappel voeg op het laatste moment 1 el sinaasappelrasp en 2 el sinaasappelsap toe aan de puree.

Zoete aardappelpuree

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond