Varkenshaas & noedels met groene kruidensaus
Varkenshaas & noedels met groene kruidensaus. Noedels, wie houdt er niet van. Zeker als er ook nog een lekker sausje bij zit. Toch is deze bowl met noedels en varkenshaas niet zomaar een kom noedels. In de groene kruidensaus zit namelijk gember, koriander, rode wijnazijn, jalapeňo en sojasaus. Zomaar wat ingrediënten die van zichzelf al heel veel smaak hebben. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je deze samenvoegt. Dan ontstaat een saus bomvol smaak. Als je dan ook je vlees hier nog een nacht in marineert krijg je een feestje in je mond.
Vlees marineren
Vlees wordt lekker mals als het gemarineerd is. In een marinade zit naast een vet element vaak ook een zuur element. Meestal bedoeld om bindweefsel af te breken. In varkenshaas zit weinig tot geen bindweefsel omdat dit stukje vlees weinig beweging heeft gehad. Toch doen de ‘zure’ smaken in deze marinade goed hun werk. De marinade trekt lekker in het vlees en de smaak blijft ook na het bakken goed bewaard.
Nog een gerecht met varkenshaas
Dit vlees was zo lekker dat ik er een tweede variant mee gemaakt heb. Deze wrap met varkenshaas en groene kruidensaus is ook heerlijk. Het vlees kun je ook apart bereiden en er je eigen draai aan geven. Het basisrecept vind je hier: varkenshaas met groene kruidensaus.
Nog een noedel recept
Natuurlijk heb ik ook nog een andere noedelbowl voor je. Deze Chow Mein met kip staat binnen 15 minuten op tafel. Liever iets met garnalen? Maak dan deze snelle noedels met garnalen.
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 20 min (excl marineren) / Kooktijd 20 min
200 gr eiernoedels (naar keuze)
2 el zonnebloemolie
300 gr varkenshaas
1 groene paprika, in kleine blokjes
Paar takjes koriander, grof gesneden
2 lente-ui, in ringen gesneden
Optioneel: 1 tl nigellazaad
Marinade/saus:
3 groene jalapeňopepers (zijn niet heet)
Sap van 1 citroen
2 el rode wijnazijn
1 el lichte Chinese sojasaus
50 ml zonnebloemolie
2 el honing
½ tl grof zeezout
20 gr peterselie, blad en steel
20 gr koriander, blad en steel
15 gr munt, alleen blad
3 knoflooktenen
Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en maal helemaal fijn. Leg de varkenshaas in een schaal en schenk de marinade erover. Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.
Laat de varkenshaas goed op kamertemperatuur komen (min 45 min uit de koelkast). Verwarm de oven voor op 200C. Verhit een koekenpan met 2 el zonnebloemolie. Dep de varkenshaas droog en bak in 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin.
Dek je (ovenbestendige) pan af met aluminiumfolie (of leg de varkenshaas op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie) en laat 7 minuten verder garen in de oven. Haal uit de oven, leg op een bord, dek af met de aluminiumfolie, en laat 10 minuten rusten. Snijd daarna in dunne plakken.
Kook de noedels volgens aanwijzing op de verpakking en spoel koud af. Verwarm de overgebleven marinade/saus in een pannetje en laat 2 minuten zachtjes koken. Schenk de helft van de saus in een kannetje. Doe de noedels in de pan bij de overgebleven saus en warm even door.
Verdeel de noedels over twee kommen. Leg de varkenshaas erbij en verdeel de paprikablokjes, lente-ui en koriander. Garneer eventueel met wat nigellazaad. Serveer en schenk naar wens nog wat kruidensaus uit het kannetje eroverheen.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond