Klooster Agios Gerasimos Kefalonia

Heerlijke wijn in Kefalonia

Robola Winery Kefalonia Wijnproeven Robola Winery Kefalonia Robola Winery Kefalonia Mooiste strand Kefalonia, Myrtos Beach Kefalonia, wijntje aan de waterkant

Heerlijke wijn in Kefalonia. Hoog in de heuvels van het prachtige Kefalonia ligt dichtbij het Agios Gerasimos klooster de Robola Winery. Als wij aankomen in de zinderende hitte van de late namiddag is het er stil. Binnen in de koele ontvangsthal staan lange schraagtafels met banken en glazen met spuugemmers ernaast. Proeven kunnen we dus wel! Hoewel er in de middag niemand is om uitleg te geven over het productieproces, mogen we wel vrijelijk rondlopen in de bottelarij, en de imposante hal bekijken waar de roestvrij stalen tanks staan opgesteld.

Inheemse druivensoort

Voorproefjes van Robola wijnen hebben we al gehad tijdens de vele etentjes hier. Robola wijn staat op bijna alle wijnkaarten en verwonderlijk is dat niet want deze druif groeit alleen maar op Kefalonia en is een beschermde inheemse soort. Je zult hem dus nooit ergens anders aantreffen.

De Robola Winery, opgericht in 1982, begon met 20 leden maar is inmiddels uitgegroeid tot een coöperatie met 300 leden. De wijnboeren leveren gezamenlijk de druiven voor de wijnproductie. Niet alleen Robola maar ook enkele andere soorten. Er zijn cepagewijnen* en blends waarbij tot wel vier soorten druiven gebruikt worden.

Wijnproeverij

De wijnproeverij die wij deze middag krijgen bestaat uit vier wijnen. De San Gerasimo (kruidig wit), Trust (licht organisch wit), Brillante (demi-sec rosé), en Glykorogos een gekoelde rode dessertwijn. Alle wijnen zijn heerlijk hoewel de rosé wat te zoet naar onze smaak. Helaas kunnen we maar beperkt flessen meenemen dus de Trust gaat mee voor op het terras van de hotelkamer en de rode dessertwijn proppen we in onze koffer.

Robola wijnen zijn hier nauwelijks te verkrijgen. En dat is jammer want ze zijn echt heerlijk. Online kun je Robola wijn bestellen bij ‘De Griekse winkel’ of ‘Drinksco.nl.’

Wat heeft Kefalonia te bieden?

Het is een van de Ionische eilanden ligt onder Corfu en Lefkas, wat geliefde vakantiebestemmingen zijn voor Nederlanders. Kefalonia is groter maar bij ons minder bekend. Naast de hoofdstad Argostoli zijn er een paar mooie dorpjes, en de stranden zijn geweldig. Verder is het een prima uitvalsbasis voor tripjes naar de eilanden Assos en Ithaka. Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van dit eiland. Over heerlijk eten en mooie stranden lees je meer in deze blog: Kefalonia, Griekse parel.

Thuisgekomen ben ik aan de slag gegaan met een nagerecht passend bij de rode dessertwijn. Het werd een cake met nectarines, bramen coulis en vanille-ijs.

*cepage; wijn gemaakt van een enkele druivensoort

Klik op de foto’s voor een vergroting

Reageer, je e-mail wordt niet getoond