Cake amandel & nectarines
Cake amandel & nectarines. Deze cake is heerlijk op zichzelf maar wordt echt een feestje als je er een bol vanille-ijs aan toevoegt en wat bramensaus. Heerlijk als afsluiter van een lichte maaltijd. Combineer deze cake eens met een lekker glas gekoelde rode dessertwijn. Je weet niet wat je proeft…! De inspiratie hiervoor kreeg ik tijdens onze vakantie in Kefalonia. Tijdens een wijnproeverij dronken wij heerlijk gekoelde rode dessertwijn. Daar wilde ik wat mee doen…!
Amandelmeel
In deze cake heb ik flink wat amandelmeel gebruikt. Niet alleen geeft dat een heerlijk warme nootachtige smaak. Het is ook gezond. Amandelmeel is glutenvrij. Je koopt het kant en klaar of maalt zelf blanke amandelen in een keukenmachine tot een grof poeder. Maal niet te lang want dan krijg je een soort amandelpasta.
Ingrediënten
6/8 personen
Voorbereiding 30 minuten / oventijd 60 minuten
150 gr tarwebloem
100 gr amandelmeel
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda (in zakjes van 1 tl bij de supermarkt verkrijgbaar)
½ tl zout
150 gr boter, op kamertemperatuur (+ boter om in te vetten)
150 gr lichtbruine basterdsuiker
75 gr karnemelk
3 eieren
1 tl vanille essence
Rasp van een citroen
2 nectarines
Voor de topping:
50 gr amandelstiften (of schaafsel)
30 gr lichtbruine basterdsuiker
Om nadien te bestrooien:
Poedersuiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C. Vet een springvorm van ca. 18 cm in. Bekleedt de bodem met bakpapier en vet nogmaals in. Meng in een kommetje de amandelstiften en de basterdsuiker voor de topping alvast door elkaar en zet opzij. Snijd de nectarines in partjes en zet opzij.
Cake maken
Mix de boter met de suiker tot een romige massa. Voeg daarna de karnemelk, de eieren en tenslotte de vanille essence en de citroenrasp toe (het mengsel kan er wat geschift uitzien, dit komt goed).
Meng in een kom de tarwebloem, amandelmeel, bakpoeder, baking soda en het zout goed door elkaar. Doe bij de natte ingrediënten en spatel rustig door elkaar. Niet teveel mengen! Er horen klonten in te zitten.
Stort in de springvorm. Druk de partjes nectarine in de cake (eventueel licht bestuiven met bloem dan zakken ze niet zo snel naar de bodem). Bestrooi de cake met de topping. Zet in de oven en bak 60 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt. Laat ca. 10 minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Haal de rand van de springvorm eraf en laat verder afkoelen. Bestrooi met poedersuiker.
Deze cake is heerlijk op zichzelf maar het wordt een extra feestje met een bol vanille-ijs en bramensaus.
klik op de foto’s voor een vergroting
juli 28th, 2020 at 12:07 pm (#)
Ik denk dat tie het ook goed zal doen met de Ariyanas David Tinto Dulce. 😀
juli 28th, 2020 at 12:22 pm (#)
Absoluut! 🙂