Cook!

Eigen gemaakte vanillevla

Vanillevla zelf maken

Melk, een vanillestokje, suiker, maïzena en eidooiers. Meer heb je niet nodig om een liter heerlijke vanillevla te maken. Dus kleurstof, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen met allerlei E-nummers heb je helemaal niet nodig voor een lekker romige vla. Kijk, ik begrijp ook wel dat je met een druk schema geen tijd hebt om een paar keer per week in een pan vanillevla te roeren. Toch kost het koken van de vla niet meer dan 10 minuten, beloofd… Dus voor een speciale gelegenheid, of omdat het gewoon lekker is, toch een keer proberen misschien?

Nostalgisch

Een keuken die zich vult met de geur van vanille. Het roept bij veel mensen nostalgische herinneringen op. Zo ook bij mij. Weten waarom? Lees dan de blog ‘vla met vel’.

Hoe maak je vanillevla?

Door de vla te koken bindt de maïzena en de eidooiers. Hoe langer je de vla kookt hoe dikker het wordt. De hoeveelheid maïzena is natuurlijk ook belangrijk. Sommige recepten gebruiken bloem als ingrediënt. Persoonlijk vind ik maïzena makkelijker werken. Is vanillevla en custard hetzelfde? Eigenlijk wel, hoewel ik in mijn recept van custard ook nog slagroom gebruik, maar dat hoeft niet perse. Banketbakkersroom, crème patissier, gele room, custard is allemaal hetzelfde. Hier vind je een makkelijk recept banketbakkersroom.

Toetje met vanillevla

Eigenlijk had ik een recept met pruimen uit de oven in mijn hoofd maar die zijn, op het moment dat ik dit online zet, niet in het seizoen. In plaats daarvan heb ik een heerlijk toetje gemaakt met sinaasappel, sinaasappelsiroop en frisse room. Een perfect dessert dat niet misstaat tijdens een etentje. Zeker omdat de vla zelf gemaakt is. Je kunt het helemaal voorbereiden dus dat is ook fijn.

Meer toetjes recepten

We eten niet zo vaak een nagerecht hier. Toch staan er een paar lekkere recepten online:

Chocolademousse zonder gedoe

Karamelijs zonder ijsmachine

Tonkabonenijs met warme vijgen

Toetje met karamel, koffie en chocolade

Cake amandel & nectarines 

Ingrediënten

Voorbereiding 30 min / Bereiding 10 min

Voor 1 liter vla

1 liter volle melk

1 vanillestokje

70 gr suiker

40 gr maïzena (evt 30 gr voor dunne vla)

4 eidooiers

Snufje zout

Zelf vanillevla maken

Bereiding

Vanillestokje gebruiken

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg uit beide helften. Doe 950 ml van de melk samen met het merg en het vanillestokje in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat 30 minuten trekken (of langer) met een deksel op de pan.

Eieren kloppen

Klop de eidooiers met het zout en suiker tot het goed gemengd is (niet eindeloos doorkloppen). Meng de maïzena met de laatste 50 ml melk tot er geen klontjes meer in zitten (voeg eventueel nog een el water toe). Doe daarna bij de geklopte eidooiers en roer even door.

Vla koken

Breng de melk weer aan de kook. Verwijder het vanillestokje. Giet een klein scheutje warme melk bij het eimengsel. Meteen goed roeren anders stolt het ei. Giet daarna het eimengsel in een dunne straal bij de hete melk in de pan. Blijf constant roeren. Laat het geheel 3 minuten doorkoken (blijven roeren) zodat de vla bindt.

Vla zonder vel

Giet de vla in een schaal en dek meteen af met plasticfolie. Leg de folie rechtstreeks op de vla anders krijg je een vel. Laat afkoelen en serveer.

Vanillevla maken makkelijk en snel

Reageer, je e-mail wordt niet getoond