Cook!

Toetje met karamel koffie & chocolade

Toetje met karamel koffie & chocolade

Karamel en chocolade zijn een ‘match made in heaven.’ Voeg daar nog koffie aan toe en het plaatje is compleet. Dit toetje is dan ook ontzettend lekker. Daarnaast vind ik het een plaatje om te zien, een mooi en elegant nagerecht. Het ziet er fancy uit maar is makkelijk te maken.

Dulce de leche

Voor de karamel in dit dessert gebruik ik dulce de leche. Dat is niet meer dan een blikje gecondenseerde melk. De makkelijkste manier van karamel maken ooit! Ik voegde er room, koffie en zout aan toe en maakte er een bavarois van iets weg heeft van koffie met salted caramel. Overigens is het een bavarois en geen mousse want daar zit ei in.

Toetje voor kinderen?

In de bavarois en ganache zit koffie verwerkt. Wil je dit toetje ook voor kinderen maken? Laat dan gerust de koffie weg. Dan is het nog steeds heerlijk.

Meer recepten met dulce de leche

Omdat ik de bavarois zo lekker vond heb ik er ook een mooi taartje mee gemaakt. Dezelfde smaken maar dan als een mooie tartelette. Een taartje wat goed te maken is, ook als je nog niet zoveel bakervaring hebt.

Omdat ik wat dulce de leche over had heb ik ook nog snelle appeltaartjes gemaakt (binnenkort online). Je kunt wat je overhebt natuurlijk ook op een boterham smeren.

Ingrediënten

Voor 6 kleine glaasjes (van ca 100 ml)

½ recept dulce de leche (= ca 190/200 gr karamel)

250 ml slagroom

Zakje oplos espresso van 1,8 gr

¼ tl fijn zeezout

2 blaadjes gelatine (formaat dr. Oetker 11×7 cm)

1 recept ganache (= voldoende voor ca 6 glaasjes)

Optioneel: chocolade koffieboontjes

 

Toetje met karamel koffie & chocolade

Feestelijk toetje in een glaasje

Bereiding

Maak de dulce de leche eventueel een dag van tevoren (of langer, blijft goed).

Bavarois maken

Week de blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water. Doe de dulce de leche in een pannetje samen met het zout en verwarm. Roer voortdurend met een garde over de bodem anders brandt de karamel aan. Doe zodra de karamel warm begint te worden de koffie erbij en laat al roerend oplossen.

Zodra de karamel goed heet is zet je het vuur uit. Knijp de gelatine goed uit en doe bij de karamel. Blijf roeren met een garde tot het helemaal opgelost is. Laat daarna afkoelen tot lauw. Roer tussendoor anders krijg je klontjes. Klop de slagroom lobbig (dus net niet helemaal stijf) en spatel een derde door de (echt) lauwe karamel. Dan weer een derde en tenslotte de rest. Giet de bavarois in de glaasjes maar laat een randje aan de bovenkant vrij voor de ganache. Zet de glaasjes een halfuur in de koelkast.

Ganache maken

Maak de ganache volgens recept en schenk een dun laagje over de bavarois. Zet in de koelkast. Haal de toetjes minimaal een uur voor het serveren uit de koelkast (kamertemperatuur is lekkerder en de ganache is wat zachter) en garneer met een chocolade koffieboontje. Je kunt dit nagerecht makkelijk een dag van tevoren maken.

Toetje met karamel koffie & chocolade

Reageer, je e-mail wordt niet getoond