Cook!

Ree biefstuk met wildjus van port en sinaasappel

Ree biefstuk met wildjus van port en sinaasappel

Dit stukje ree kreeg ik van Jac, dierenarts en jager. In mijn blog over de jacht lees je waarom hij voorstander is van duurzaam wildbeheer. En waarom de natuur ‘haar gang laten gaan’ volgens hem geen goed idee is in het dichtbevolkte en verstedelijkte Nederlandse landschap. Deze reebiefstuk met wildjus van port en sinaasappel combineert goed met puree van pastinaak.

Het meeste wild dat wij eten wordt gefokt op boerderijen in Nederland en ver daarbuiten. Meer daarover in mijn blog. Wil jij weten waar je vlees vandaan komt en het rechtstreeks bij een poelier of jager kopen? Kijk dan eens op de website www.wildopdekaart.nl

Reebiefstuk bak je net als een ‘gewone’ biefstuk. De wildjus van port en sinaasappel is diep van smaak en past er daarom goed bij. Het is makkelijk om te maken en kost niet meer dan 25 minuten tijd.

Nieuwsgierig naar meer wild? Kijk dan ook eens naar deze Eendenborst met 5-spice.

Ingrediënten

4 ree biefstuk

Olijfolie

25 gr roomboter

1 teen knoflook, fijn gehakt

15 mini sjalotten, gehalveerd (grootte van een zilveruitje) of 5 grotere sjalotten in vieren.

150 ml wild fond

5 takjes tijm

50 ml vers sinaasappelsap

3 repen dunne sinaasappelschil (zonder het wit, dat is bitter)

50 ml port

1 plak ontbijtkoek

Grof peper en zout

Ree biefstuk met wildjus van port en sinaasappel

 

Bereiding

Biefstuk bakken

Laat de ree biefstuk in 1 à 2 uur goed op kamertemperatuur komen. Dep droog met wat keukenpapier. Verhit een koekenpan met 2 el olijfolie. Schroei beide zijden van de biefstuk in 10 seconden goed dicht. Zet het vuur wat lager, voeg een klont roomboter toe en bestrooi de biefstukken met grof zout en peper.

Bak de biefstukken in ca. 6 minuten (afhankelijk van de dikte) medium-rare. Blijven bewegen en regelmatig keren. Leg op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat rusten.

Saus maken

Voeg aan het bakvet de sjalotten, knoflook, fond, tijm, port, sinaasappelsap- en schil toe. Kook in tot de helft. Haal de tijm en sinaasappelschillen eruit. Verkruimel een plak ontbijtkoek, roer goed door, zet het vuur uit en blijf roeren tot de ontbijtkoek is opgelost in de jus. Breng verder op smaak met peper en zout.

Snijd de biefstuk eventueel in plakken en serveer met de saus.

Ree biefstuk met wildjus van port en sinaasappel

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond