Busy & lazy

Ovenschotel met aubergine kikkererwten en tomaten

Uit Falastin: Ovenschotel met aubergine kikkererwten en tomaten. Een van mijn favoriete recepten en makkelijk te maken. Dit ovengerecht doet denken aan Moussaka. Het is een groentegerecht wat kan dienen als hoofdgerecht of bijgerecht bij gegrilde vis- of vleesgerechten.

Helemaal voorbereiden

Je kunt dit gerecht helemaal voorbereiden. Het hoeft alleen nog maar in de oven opgewarmd te worden. Ideaal als mealprep, om in de koelkast te hebben staan op drukke dagen.

Eet het warm uit de oven of op kamertemperatuur.

Falastin

Falastin is het boek van Sami Tamimi en Tara Wigley. We kennen Sami natuurlijk als culinaire partner van Ottolenghi dus dit boek belooft heel wat. Dit gerecht maakt het voor mij al meer dan waar. Lekker gekruid en vol van smaak zoals we van hem gewend zijn. In het recept heb ik minder chili en knoflook gebruikt dan in het origineel. Ik vond het zo precies goed en niet te heet. Maar houd jij van echt pittig? Leef je uit…!

Wat ik van het boek vind lees je in mijn blog ‘Falastin’. Uit het boek heb ik nog een gerecht gemaakt, Fritters met doperwten, spinazie, za’atar en ingelegde citroen. Ook erg de moeite waard….

Ingrediënten

Voor 4 personen

5 middelgrote aubergines*

120 ml olijfolie

2 uien, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngehakt

½ tl chilivlokken

1 tl komijnpoeder

½ tl kaneel

2 tl tomatenpuree

2 rode paprika’s, in stukjes van 3 cm.

1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld

1 blik tomatenblokjes (van goede kwaliteit)

1,5 tl fijne kristalsuiker

15 gr koriander, grof gehakt + extra om te garneren

4 romatomaten, in plakken van 1,5 cm.

Grof zout en peper

Ook nodig: ovenschaal van ca 20 x 30 cm.

*Dit lijkt veel maar voor 4 personen is het precies goed. Ik had 1 aubergine per persoon gebruikt en dat had net wat meer mogen zijn.

Vegetarische ovenschotel met aubergine kikkererwten en tomaten

Bereiding

Verhit de oven tot 220 C

Aubergines roosteren in de oven

Snijd de aubergines in ronde plakken van 2 cm en doe ze in een kom. Meng met 75 ml olijfolie, 1 tl grof zout en flink peper uit de molen. Meng goed zodat de aubergineplakken goed bedekt zijn. Bedek een of twee bakplaten met bakpapier en leg de plakken aubergine erop. Rooster 30 minuten tot ze volledig gaar en lichtbruin zijn. Haal uit de oven en zet opzij.

Verlaag de oventemperatuur tot 180 C

Saus maken

Terwijl de aubergines in de oven staan maak je de saus. Bak de uien met 2 el olijfolie in een hapjespan in 5 minuten zacht en gaar. Doe er de knoflook, komijn, kaneel, tomatenpuree en chilivlokken bij. Bak nog een minuut op laag vuur zodat de specerijen niet verbranden. Voeg dan de paprika’s, kikkererwten, tomatenblokjes, suiker, 100 ml water, 1 tl grof zout en wat peper uit de molen toe. Zet het vuur halfhoog en laat alles ongeveer 10 minuten sudderen. Roer de koriander erdoor en zet het vuur uit.

Laagjes maken

Pak een ovenschaal van ca 20 x 30 cm. Verdeel wat plakken Roma tomaat en aubergine over de bodem. Schep de helft van de saus erop. Daarna weer tomaat, aubergine en saus. Eindig met tomaat en aubergine. Besprenkel met de rest van de olijfolie. Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven.

Haal de aluminiumfolie van de schaal en bak nog 15 minuten, of tot de saus borrelt en de tomaten helemaal zacht zijn. Haal de schaal uit de oven en laat wat afkoelen. Bestrooi met koriander en wat grof zeezout en serveer.

 

Ovenschotel aubergine kikkererwt & tomaat

Reageer, je e-mail wordt niet getoond