Recepten

Fritters met doperwt spinazie en za'atar

Fritters met doperwten spinazie en za’atar

Uit het boek Falastin; fritters met doperwten spinazie en za’atar. Deze beignets zijn lekker als snack of voorgerecht. Of met gerookte zalm als hoofdgerecht. Je kunt ze rechtstreeks uit de oven eten, dan zijn ze warm en krokant. Afkoelen tot kamertemperatuur kan ook.

De saus en het beslag kun je een dag van tevoren maken. Ideaal voor een etentje. Je hoeft de fritters dan alleen nog maar te bakken. In het recept heb ik een paar kleine dingen veranderd. Zo gebruik ik iets meer spinazie, en wat minder za’atar. Ook de verhouding van de saus heb ik naar eigen smaak aangepast.

Falastin is het kookboek van Sami Tamimi en Tara Wigley. Ik schreef er een blog over. Uit dit boek maakte ik ook een ovenschotel met aubergine, kikkererwten en tomaat. Echt heel erg lekker.

Ingelegde citroen

In het recept wordt ingelegde citroen gebruikt. Deze koop je in sommige supermarkten, en in ieder geval de Turkse of Midden-Oosten winkel. De citroenen worden ingelegd in azijn en/of zout. De smaak is niet te vergelijken met gewone citroenen. Bij deze citroenen snijd je het vruchtvlees weg. Alleen de schil wordt gebruikt, meestal heel fijn gesneden.

Ingrediënten

Voorbereiding 20 minuten / bereiding 15 minuten

ca 16 beignets, voor 4 personen

200 gr spinazie

300 diepvriesdoperwten, ontdooid

20 gr schil van ingelegde citroen, fijn gesneden

1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd, fijn gehakt

100 gr ricotta

3 eieren, losgeklopt

45 gr maïzena

2 el za’atar

½ tl aleppo- chilivlokken (of ¼ tl chilivlokken)

¼ tl baharat (supermarkt Euroma Jonnie Boer)

½ tl gemalen kardemomzaad

¼ tl gemalen anijszaad (venkelzaad)

15 gr muntblaadjes, in fijne reepjes

20 gr bladpeterselie, gebruik alleen het blad, grof gesneden

15 gr dille, grof gesneden

100 ml zonnebloemolie, om in te bakken

1 citroen, in partjes, voor erbij

Grof zout en peper

Optioneel: 200 gr gerookte zalm

Optioneel: handje rucola

 

Ingrediënten voor de saus

200 ml zure room

2 tl sumak (supermarkt)

1 tl citroenrasp + 1 el citroensap

2 el olijfolie

Grof zout en peper, naar smaak

Uit Falastin: fritters

 

Bereiding

De saus maken

Doe alle ingrediënten voor de saus in een kommetje. Roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en zet tot gebruik in de koelkast.

Spinazie roerbakken

Verhit een grote koekenpan en doe de spinazie erin met 2 el water. Schep om tot de spinazie geslonken is. Doe in een zeef en spoel af met koud water zodat de spinazie niet verder gaart. Laat goed uitlekken op keukenpapier en knijp desnoods het water eruit. Snijd grof en doe in een grote mengkom.

Ingrediënten mengen

Doe de doperwten in een keukenmachine en gebruik de pulseknop een paar keer zodat de erwten grof gehakt zijn (heb je geen keukenmachine prak ze dan heel grof). Doe de doperwten samen met alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, bij de spinazie en schep om tot het beslag gemengd is. Breng op smaak met grof zout en peper.

Fritters bakken

Verhit de oven tot 180 C

Giet de zonnebloemolie in de pan waar je de spinazie in klaargemaakt hebt. Verhit op middelhoog vuur. Schep een ruime dessertlepel beslag in de olie en druk wat plat. De fritters hoeven niet allemaal dezelfde vorm te hebben. Je kunt 3 á 4 fritters tegelijk bakken. Bak ongeveer 3 minuten, keer halverwege of als de fritters lichtbruin zijn. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.

Leg de fritters op een met bakpapier beklede bakplaat en bak nog 4 minuten in de oven tot ze helemaal gaar zijn.

Serveer met de saus, eventueel wat rucola, zalm en een partje citroen

Uit Falastin: fritters

Reacties

  1. Stephanie says:

    april 27th, 2020 at 10:39 am (#)

    Hier begin ik spontaan van te kwijlen. Niet alleen het eten, maar ook de foto. Wat een prachtige compositie. Ik ga ze op mijn lijstje zetten voor deze week. Misschien nog even naar Aleppo dan voor de Chili vlokken

  2. Inge van Duijnhoven says:

    april 27th, 2020 at 10:53 am (#)

    Hahaha… dank je, leuk om te horen. Allepo chili is hier volgens mij niet verkrijgbaar. Ik heb in het gerecht Pul Biber gebruikt. Dat is een mildere soort dan de gewone chilivlokken. Maar ook daarvoor moet je naar de Midden-Oosten winkel (de beter gesorteerde). In het recept eruit gelaten omdat het voor de meeste mensen toch ‘wat gedoe’ is 😉

Reageer, je e-mail wordt niet getoond