Falastin over puur genot

Falastin

Falastin Falastin

Falastin is veel meer dan een kookboek. De Palestijnse keuken én het verhaal van Palestina, haar mensen, verhalen en geschiedenis zijn de ingrediënten voor dit boek. Maar ook recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven. In het Arabisch bestaat er geen letter p, de Palestijnen noemen zichzelf dan ook ‘Falastin’ wat veel meer omvat dan de geografische aanduiding. Het gaat over cultuur en identiteit, het gaat over ‘thuis’.

Falastin is het nieuwe boek van Sami Tamimi en Tara Wigley. In het voorwoord schrijft Yotam Ottolenghi ‘hun boek gaat puur over genot’. Het is gebaseerd op Sami’s jeugd in Palestina en Tara’s zoektocht naar de oorspronkelijkheid van tahini en za’atar.

Recepten uit Palestina

De recepten uit verschillende Palestijnse regio’s zijn in veel gevallen in een moderner jasje gegoten, zonder afbreuk te (willen) doen aan de herkomst en betekenis. Traditionele ingrediënten zoals sumak, piment, komijn, olijfolie, peulvruchten, za’atar, citroen, dille en yoghurt komen dan ook veelvuldig voor. Het water loopt je in de mond… Wat denk je bijvoorbeeld van fruit en yoghurt met sesam – havercrumble en tahini dadelsiroop of viskofta met yoghurt, sumak en chilipeper.

Naast heerlijke gerechten en likkebaardende fotografie, krijg je als lezer een persoonlijke inkijk in het leven van bijzondere mensen, vluchtelingen, maar ook vissers en vrouwelijke ‘voedsel’ondernemers. Al met al een mooi en fijn boek.

De meeste recepten zijn goed te doen en niet te moeilijk. Om je een voorproefje te geven heb ik twee gerechten voor je gemaakt die je vast overstag laten gaan. Uit Falastin over puur genot:

Fritters met doperwten, spinazie, za’atar en ingelegde citroen

Ovenschotel met aubergine, kikkererwten en tomaten

Enjoy!.. of zoals Sami zegt ‘Sahtein!’

Reageer, je e-mail wordt niet getoond