Marrakesh specerijen Mellah

Mysterieuze medina’s in Marrakesh

Marrakesh de oude stad & mysterieuze medina's Marrakesh de oude stad & mysterieuze medina's Marrakesh souk wolververs Marrakesh Shtatto rooftop Marrakesh Jardin des Epices Marrakesh Jardin des Epices Marrakesh Djemaa El Fna Marrakesh paleis El Bahia

Mysterieuze medina’s in Marrakesh. Toeterende brommers, langs sjezende open vrachtwagentjes, sjokkende ezels met overvolle karren en voetgangers vechten allemaal om een plek in de overvolle straten. De geuren van benzine, warm zand, eten en paardenstront dringen in mijn neus. Hoewel oktober is de temperatuur opgelopen tot 38C. Ik voel me overvallen en de hoeveelheid indrukken is moeilijk te bevatten.

Medina in Marrakesh

We zijn net aangekomen en de eigenaar van de Riad brengt ons naar het centrum van de oude stad, maar goed ook want in het labyrint van straten en stegen hadden wij de weg nooit gevonden. Als hij ons afzet bij het centrale plein Djemaa El Fna zegt hij nog nadrukkelijk ‘If you come back, remember to enter the Medina at the green cross, then you will find us’. Jaja…denk ik, ik weet niet eens hoe we hier kwamen, laat staan dat we de weg terug vinden.. Maar dat is voor later.

1001 nacht

Op het plein slangenbezweerders, mannen in traditionele Toeareg kleding en vrouwen die Henna motieven schilderen op de handen van vrouwelijke toeristen. We laten het maar even aan ons voorbijgaan. Na een heerlijke en uitgebreide lunch van Tajine met kip en couscous duiken we de souks in. De smalle steegjes, vaak niet breder dan 1,5 meter zijn overdekt met rieten matten. We slaken een zucht van verlichting, yes, hier is het aangenaam. De stalletjes, winkels en kraampjes verkopen keramiek, zoete snacks, koperen lampen, stoffen, beeldjes, kleden en, vooral in de Joodse wijk Mellah, specerijen. We hebben al snel door dat, willen we vooruit komen, we niet teveel oogcontact moeten maken. Dat is voor de verkopers een seintje om een praatje aan te knopen. De mensen zijn aardig en hoewel iedereen wat wil verkopen, niet opdringerig. Dat is fijn.. Een lange slentertocht leidt ons door de verschillende, van zonlicht verstoken en schemerige, souks waar wolververs, houtbewerkers en tapijtknopers aan het werk zijn. We zijn beland in de exotische wereld van 1001 nacht.

Hoewel de meeste straatnamen geen bordjes hebben is de weg makkelijk te vinden. De oude Medina heeft goede herkenningspunten, en we lopen in de dagen erna door de stad alsof we nooit anders gedaan hebben. We voelen ons helemaal thuis. Marrakesh is fascinerend, exotisch en verrassend. Er zijn mooie pleintjes en achter sommige grote poorten verrassende parkjes waar we de drukte even helemaal achter ons laten.

Uit eten in Marrakesh

Dat geldt ook voor de rooftop bars en restaurants trouwens. Vooral bij Terrasse des Epices is het genieten. Als we via de smalle trap naar boven lopen komt een jazzy muziekje ons tegemoet. We relaxen in de dikke loungekussens waarboven grote doeken schaduw bieden. Wanneer de zon ondergaat verspreiden rieten lampen een mooi warm licht, en wij genieten met een heerlijk glas wijn (alcohol kun je lang niet overal krijgen), van ravioli gevuld met Marokkaans rundvlees. Een heerlijk briesje waait over het dak en we zijn helemaal blij. Dit is wat een citytrip moet zijn…

Op de laatste dag bezoeken we nog Paleis El Bahia, ook hier een oase van rust. En wat een prachtige mozaïeken en binnentuinen. Een cadeautje zo vlak voor vertrek..

Marrakesh 10 tips, bezienswaardigheden en must-do’s…

Als je erover denkt om in de toekomst de oude stad van Marrakesh & de mysterieuze medina’s te gaan bezoeken dan zijn dit mijn 10 tips, beste bezienswaardigheden, en must-do’s:

– Djemaa El Fna, vooral s ’avonds voor de eetstalletjes

– Shoppen en snuffelen in de souks van de Medina Noord en Zuid, bezoek vooral ook de wolververs in de souk des teinturiers

– Groentemarkt Place Sidi Ishak

– Specerijen in de Joodse wijk Mellah

– Maison de la Photographie

– Koranschool, Medersa Ben Youssef (die wij helaas alleen op foto gezien hebben vanwege een verbouwing, maar is prachtig…!)

– Paleis El Bahia

–  Terrasse des Epices (wel reserveren), diner (niet te verwarren met Café des Epices)

– Nomad, diner

– Shtatto, lunch

Pasta met Marokkaans stoofvlees

Een van de lekkerste maaltijden, ravioli met stoofvlees, hebben we gegeten bij Terrasse des Epices. Deze fusion van ravioli met Marokkaans stoofvlees is daarop geïnspireerd en heerlijk.

Reacties

  1. Stephanie says:

    april 6th, 2020 at 8:10 am (#)

    Ik krijg het er heerlijk warm van … kom maar op met dat recept. 😀

  2. Inge van Duijnhoven says:

    april 6th, 2020 at 8:41 am (#)

    Het stoofvlees staat al online!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond