Recepten

Meringue schuimpjes

Meringue schuimpjes

Zelf meringue schuimpjes maken is een leuk zaterdagklusje. Het is niet heel veel werk maar laten we eerlijk zijn… op een doordeweekse dag gaat dat er niet van komen. Ze zijn perfect voor in een toetje, bij een high tea of bij de koffie na een etentje. Klein en charmant. Je kunt ze natuurlijk ook in ijs verwerken zoals ik deed met een snel aardbeienijsje wat volgende week online komt.

Frans meringue

Deze schattige schuimpjes maak je met Frans meringue (ook wel Hollands meringue of rauw meringue genoemd). Dat wordt gebakken in de oven. Frans meringue is niet meer dan eiwitten kloppen met suiker, een schepje maïzena en witte wijnazijn. Spuit vormpjes op een vel bakpapier en hup de oven in. Ze worden bros van buiten en een beetje zacht van binnen. Je kunt ze gerust een aantal dagen bewaren. Liefst gewoon los op een schaaltje. Als je ze een gesloten bakje doet worden ze zacht.

Je hebt overigens ook Italiaans meringue (wat ik maakte in 3 smaken) en Zwitsers meringue. Die varianten worden meestal gebruikt in gebak.

Gekleurde schuimpjes maken

Deze schuimpjes maakte ik voor een lekker toetje met ananas en mascarponeroom. Daar had ik alleen witte voor nodig maar het leek me leuk om dan meteen wat gekleurde varianten te maken. Dat doe je door aan de binnenkant van je spuitzak wat gekleurde strepen te trekken met een schilderskwastje. Zie ook de foto onder bij de ingrediënten. Je kunt zowel pasta als poeder kleurstof gebruiken. Dit verkopen ze meestal wel in de supermarkt. Ik gebruik poeder op natuurlijke basis wat je aanlengt met water.

Schuimpjes of (kerst)kransjes?

Van dit schuim kun je ook kerstkransjes maken dus dit recept kun je opslaan en bewaren voor later. Ik gebruikte hier geen spuitmondje maar knipte gewoon een puntje van de spuitzak af. Wil je kransjes maken gebruik dan een gekarteld spuitmondje.

Ingrediënten

Voorbereiding 20 minuten / bereiding 90 minuten (oventijd)

Voor een bakplaat vol schuimpjes

65 gr eiwit

75 gr fijn kristalsuiker

1 tl vanille-extract

75 gr poedersuiker

1 tl maïzena

Klein snufje zout

Optioneel: kleurstof

Spuitzak

Kleurstof op natuurlijke basis

Zelf schuimpjes maken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100C boven- en onderwarmte.

Zorg dat je kom helemaal schoon en vetvrij is anders wordt je schuim niet stijf.

Eieren splitsen

Splits de eiwitten en de dooiers. De dooiers gebruik je niet. Zorg dat er geen spoortje dooier in je eiwit zit anders wordt het niet stijf.

Eiwit kloppen

Klop de eiwitten eerst flink los. Voeg dan heel rustig lepel voor lepel de kristalsuiker toe. Klop net zolang tot je stijve en glanzende witte pieken hebt. Als je de meringue tussen je vingers wrijft mag je geen korrels suiker meer voelen.

Klop dan de vanille-extract en poedersuiker erdoor. Meng als laatste heel kort de witte wijnazijn door het mengsel.

Schuimpjes spuiten

Zet een spuitzak in een mengkom en vouw de bovenrand om. Voor gekleurde schuimpjes: Trek met een kleine schilderskwast enkele strepen kleurstof aan de binnenkant van een spuitzak (hoeft niet dik). Herhaal dat voor verschillende kleuren. Zie foto.

Schep de meringue in de spuitzak en knip het onderste puntje eraf. Spuit nu mooie toefjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Zet in de oven en bak de schuimpjes in ca 1,5 uur gaar en bros.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de schuimpjes afkoelen.

Meringue schuimpjes

Reageer, je e-mail wordt niet getoond