Groningen borg Verhildersum

Verliefd op de borgen van Groningen

Groningen borg Verhildersum Menkemaborg Slaapkamer op de Menkemaborg Fraeylemaborg Keuken Fraeylemaborg

Verliefd op de borgen van Groningen. Ze laten me verstillen in de tijd. Het gebeurt eigenlijk al als we de oprijlaan op wandelen. Grind knispert onder onze voeten. Onze pas vertraagt als vanzelf door de stilte om ons heen. Het lange pad wat zich voor ons uitstrekt is omsloten door hoge bomen. Een statig welkom.

De historie is voelbaar en ik kan niet anders dan mijn hand leggen op de stenen muren en kolommen die al beroerd zijn door zoveel meer handen. Van lang geleden, of soms heel kort. Stevige muren en een slotgracht met ophaalbrug. Het is er allemaal.

Serviezen met jachttaferelen

Binnen daalt een weldadige rust over mij heen. Als we slenteren door de salons, keukens, en slaapkamers. Koperen potten sieren de muren. Serviezen van breekbaar porselein versierd met jachttaferelen pronken op de tafels. Bedden van nog geen 1.50m lang met een stapel kussens om deels rechtop te slapen. Zouden de dames op die manier hun hoge kapsels, voorzien van krullen en versieringen, mooi houden?

Aan de wanden prijken portretten van serieus kijkende mannen en vrouwen. Landheren, en misschien wel gravinnen of baronessen, uit hoge kringen en adellijke geslachten. Zij bestierden hun landgoed en huishouding. En wij mogen een kijkje nemen in dit leven van weleer.

Een stiekeme kus

De tuinen zijn minstens zo mooi en dragen de sporen van grandeur uit het verleden. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe koetsen kwamen aangereden met jonge mannen op audiëntie. En hoe zij een wandeling in de tuin maakten met de jonkvrouw van hun hart. Om een kus te stelen in de doolhof, door niemand gezien….

De borgen bezoeken

Het woord borg betekent kasteelachtig buitengoed. Een aantal eeuwen terug waren er meer dan honderd. Bedoeld als verdedigingsbouwwerken voor Groningse landheren, en later als luxe buitenhuizen. Op de site groningerborgen.nl kun je lezen welke nog te bezoeken zijn. Wij hebben ze niet allemaal aangedaan maar aan te raden zijn zeker de Fraeylemaborg, Menkemaborg en Verhildersum. Op deze plekken kun je tegelijk een lekker hapje eten, ook niet onbelangrijk… En Groningen heeft meer te bieden. Ik scheef er al over in de blog Groningen, onheilspellend en betoverend. En wist je dat Groningen een prima uitvalsbasis is om Schiermonnikoog en Borkum te bezoeken? Ook daar schreef ik een blog over.

De Groningse pot

In een boekje over de Groningse pot vond ik wat recepten uit de archieven van de Fraeylemaborg, letterlijk overgenomen uit de manuscripten die zich nog altijd op de borg bevinden en waarschijnlijk dateren van begin 19e eeuw. En ze leefden behoorlijk bourgondisch met ‘Croquetten van zwezerik’, ‘Pastei van duiven’ en ‘Stoof van oude patrijzen’. Niet echt alledaagse en voor de hand liggende ingrediënten en recepten om te maken. Ook weet ik niet of ik je als lezer blij maak met aardappelpudding. Maar in het rijtje van recepten stond ook ‘Krinkjes’. Wat dat is lees je in het recept.

klik op de afbeelding voor een vergroting

Reageer, je e-mail wordt niet getoond