Cook!

Sichuan vis- zeebaars

Zeebaars uit Sichuan

De inspiratie voor deze zeebaars uit Sichuan haalde ik uit de YouTube filmpjes van Li Ziqi. Op het Chinese platteland kookt zij op ambachtelijke manier de meest fantastische gerechten. Ze verbouwt haar eigen groenten en vangt zelf vis. Een paar jaar geleden begon ze met het filmen van haar leven en inmiddels heeft ze miljoenen volgers. Dit is wat ik over haar schreef..

Deze zeebaars heb ik op de markt gehaald, én schoon laten maken…. Ambachtelijker wordt het helaas niet…

Sichuan peper is niet heet

Sichuan staat bekend om haar peper. Het zijn de kleine vruchtjes van de Zanthoxylum planten. Ze noemen het ook wel bloempeper of bergpeper. De smaak is niet heet maar citrusachtig. De peper zorgt ervoor dat je tong wat verlamt aanvoelt (een beetje alsof je een verdoving hebt gehad die aan het uitwerken is ;). In het Chinees noemen ze dat: Ma

Je koopt de peperkorrels in de toko. Net als de gedroogde shiitake, shaoxin rijstwijn,  Chinese black vinager en Chinese sojasaus. (tja, je moet er wat voor over hebben..)

Filets of hele vis?

Deze Zeebaars uit Sichuan is niet moeilijk te maken. Het vergt alleen wat voorbereiding. Koop je de hele vissen dan heb je een grote wadjan nodig. Filets kunnen eventueel in een grote koekenpan.

Makkelijke visrecepten

Toch liever een makkelijker recept met vis? Kijk dan eens naar:

Makreel uit de oven

Zalm uit de oven

Ingrediënten

Voor 4 personen

2 zeebaarzen  van ca 500 gram (of 4 zeebaarsfilets ca 200 gr. pp)

2,5 el gember, geraspt

4 tenen knoflook, fijn gehakt

4 lente-ui, het wit in stukken van 1 cm, het groen in fijne ringen (houdt deze apart)

1,5 tl Sichuan peperkorrels, fijn gemalen in de vijzel

2 el Chinese black vinager / Chinkiang  (ongezoet) óf 2 el balsamicoazijn + 1 tl worcestersaus

4 el Shaoxin rijstwijn

200 ml kippenbouillon

2,5 el lichte sojasaus (Chinese bijv Kum Lee Kee)

15 gr gedroogde shiitake, 25 min geweekt in heet water, stelen verwijderd en fijn gesneden

3 tl suiker

½ tl zout

2 tl maïzena

Zonnebloemolie om te frituren* (ca. 1 L)

300 gr sperziebonen of haricot verts, schoongemaakt

300 gr noedels (rijst- of eiernoedels)

Ook nodig: hele grote wadjan (voor hele vissen / filets kunnen in een koekenpan)

 

Chinese azijn rijstwijn sojasaus

Zeebaars

Bereiding

Snijd de vis aan beide zijden diagonaal in, steeds met 2 a 3 cm afstand, tot aan de graat (filets voorzichtig insnijden).

Meng 2 el Shaoxin rijstwijn met 2 tl gember en zout. Wrijf het mengsel over de vis en goed in de inkepingen. Laat 30 minuten marineren.

Frituren of niet..

Vul een wadjan voor een kwart met zonnebloemolie. Verhit de olie (niet té heet ca 90/100C). Dep de vis droog. Pak hem bij zijn staart en laat voorzichtig in de olie zakken. Frituur  4 minuten. Keer halverwege voorzichtig met 2 spatels. Laat uitlekken op keukenpapier. Zie opm onderaan*

Giet de olie uit de wadjan maar laat er 2 el olie in. Verhit de olie (heet!) en roerbak het wit van de lente-ui, knoflook, peperkorrels en rest van de gember ca 10 seconden. Voeg dan de azijn, rijstwijn, kippenbouillon, suiker, sojasaus en shiitake toe. Breng aan de kook.

Leg de vis in de wadjan, breng weer aan de kook, zet het vuur laag, dek de wadjan af met een deksel en kook de vis in 10 minuten verder gaar.

Kook ondertussen de noedels volgens aanwijzing op de verpakking, en de boontjes in gezouten water in 2 min beetgaar. Doe beiden in een schaal. Haal de vis uit de wadjan en leg op een schaal.

Schep eventuele restjes van de bovenkant van de saus. Meng de maïzena met 2 el koud water, voeg 1 el warm vocht toe en meng. Giet het geheel nu in de saus en laat 1 minuut koken tot de saus bindt.

Verdeel de helft van de saus over de vis en garneer met de lente-ui (groene ringetjes). Serveer de rest van de saus apart in een schaaltje samen met de noedels en boontjes.

* Frituren maakt deze vis extra mals. Toch liever een andere bereidingswijze? Leg de vis, na het marineren, in een ovenschaal en zet ca 12 min in een voorverwarmde oven van 180C. Filets ongeveer 6/8 minuten. Test tussendoor, het is afhankelijk van de dikte van de vis. Verhit vervolgens 2 el olie in een koekenpan of wadjan en vervolg het recept.

Sichuan vis- zeebaars

 

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond